Читај ми!

Почиње бојкот друштвених мрежа - Уефа стала уз Енглезе

Уефа ће се овог викенда придружити енглеским фудбалерима, клубовима и организацијама у бојкоту друштвених мрежа у знак протеста против злоупотребе на интернету.

Прекид рада на друштвеним мрежама започеће у петак после подне и трајаће до понедељка увече, а односи се и на утакмице полуфинала Женске лиге шампиона.

Бојкоту који предводи фудбалска организација ће се придружити и енглески крикет и рагби клубови и Британска тениска асоцијација.

Председник Уефе, Александер Чеферин, позвао је прошле недеље 55 чланица федерације да поднесу формалне жалбе на неприхватљиве твитове или поруке.

"Доста нам је кукавица које се крију иза анонимности како би промовисали своје штетне идеологије", рекао је Чеферин прошле недеље у швајцарском Монтреу.

Уефа је раније поступала у случајевима злоупотребе на интернету у којима су играчи критиковали званичнике на утакмицама, па су тако Нејмар и Серж Орије последњих сезона пропуштали утакмице Лиге шампиона због увредљивих коментара о судијама на друштвеним мрежама.

Сви професионални клубови Енглеске фудбалске лиге, укључујући и тимове из Премијер лиге, као и женске Суперлиге и Чемпионшипа, одлучили су да бојкотују друштвене мреже, а бивши нападач Француске и Арсенала Тијери Анри такође је затворио своје налоге на друштвеним мрежама у знак протеста против расизма и насиља.

Енглески фудбалски званичници позвали су британску владу да донесе законе који компаније за друштвене медије чине одговорнијима за оно што се појављује на њиховим платформама.