"Ел Класико" у сенци повреда, титула решава проблеме, а на дохват је руке

Дан пред један од највећих дербија у Европи, популарни "Ел Класико" који играју Реал и Барселона, две екипе су саопштиле списак фудбалера, те да на њима нема Рамоса, Азара, Варана, Фатија, Кутиња, као и да су упитни наступи Пикеа и Роберта. Обе екипе налазе се у генерално лошој ситуацији, што финансијски, што резултатски, па би победа значила крупан корак у борби за титулу, која би решила многе проблеме.

Борба за титулу у Ла Лиги достиже врхунац, а након "Ел Класика" она може добити нову димензију.

Сматра се да ће једна екипа, да ли то била Барселона или Реал, уколико победи, ову другу избацити из те трке и ставити огроман притисак на Атлетико у последњих неколико мечева.

Реал и Барса су пре извесног времена заостајали по девет и 12 бодова за "јорганџијама", али су успели да врате шансе и наде за подизање пехара у домаћем првенству.

"Ел Класико" је на програму у суботу од 21.00 на стадиону "Алфредо ди Стефано" у Мадриду.

Гомила проблема и упитна будућност

Како се према незваничним информацијама, Барселона налази у дугу већем од једне милијарде евра, а Реал око 900 милиона, титула би поред сатисфакције и пехара у витрини, у великој мери значила и финансијама два клуба.

Уз то, Барселона и Реал се налазе на огромном удару критика од почетка сезоне. Реал је у нешто бољој ситуацији, јер су челни људи имали поверења и задржали тренера Зидана, гради се нови стадион и забележени су бољи резултати у Лиги шампиона.

Опет, тренутно су трећи у првенству, елиминисани су у Купу Краља и игра им није на завидном нивоу читаве сезоне, а није познато како ће им изгледати тим наредне сезоне.

Што се тиче Барселоне, познато је да је она крајем прошле и почетком ове сезоне дотакла дно дна и да су у великој мери нарушени односи у клубу, као и то да је упитна будућност и реноме каталонског клуба.

"Блауграна" је елиминисана у осмини финала Лиге шампиона, што је најлошији резутлат још од 2006. године, а осим проблема довођења најквалитетнијих играча, појавили су се они задржавања таквих.

У релативно кратком временском року, смењено је два тренера и једна управа, а ова нова/стара има изузетно тежак задатак испред себе.

Пред обе екипе налази се изазов зван смена генерација и дугогодишњих лидера на готово свим позицијама, па ће бити веома занимљиво видети кораке за које ће се управе одлучити.

Болница пуна играча

Још једна ствар која је заједничка овим екипама јесте то да кроз читав ток муче велике муке са повредама разних врста, па је то случај и пред овај "Ел Класико".

"Краљевски клуб" још једном неће моћи да рачуна на Едена Азара, који се обновио повреду мишића.

Белгијанац тако још увек није стигао да упише дебитантски наступ у дуелу против Барселоне, те ће на тако нешто сачекати следећу сезону.

Поред проблема са Азаром у нападу, Реал има огромних и у одбрани, пошто у суботу на терену неће бити штоперског тандема Рамос - Варан, као ни бека Карвахала.

Капитен Реала повредио се на репрезентативној дужности, па је тако пропустио и дуел четвртфинала Лиге шампиона против Ливерпула, а неће бити у конкуренцији ни за "Ел Класико".

Варан био је позитиван на коронавирус, због чега је пропустио последње две утакмице и због чега га неће бити ни сутра.

Један проблем мање за Зинедина Зидана је статус Федерика Валвердеа, који је добио зелено светло за повратак на терен, али је тешко за очекивати да ће се он наћи у стартној постави против Барселоне.

Каталонци са друге стране у меч са Реалом улазе као екипа у форми и са нешто здравијим тимом.

Главни знак питања за Роналда Кумана је стање Пикеа, који се налази на списку, али због повреде није тренирао са остатком екипе, већ индивидуално, слабијим интензитетом.

Попут Пикеа, на списку расположивих играча налази се и Роберто, који такође није у целости излечио повреду, али је почео да тренира.

Барселона од раније не може да рачуна на Фатија и Кутиња, који су због тежих повреда, највероватније завршили сезону.

Очекиване поставе и тактика

Зидан највећих главобоља има са одбраном, али оно што су његови изабраници показали против Еибара и Ливерпула, може да му улије неку дозу сигурности.

Предвиђа се да ће штоперски пар чинити Наћо и Милитао, а да би бекови у том случају бити Менди лево и Васкез десно.

Постоји и варијанта у којој би Менди био трећи члан штоперске линије, а да би крилне бекове у том случају играли Марсело и Васкез.

Средина терена је нешто што Реал вуче и извлачи годинама, а поготово ове сезоне и ту ће се готово сигурно наћи тројац Каземиро - Крос - Модрић.

Што се тиче напада, ту такође Зидан нема превише опција, па је реално за очекивати да ће Бензема бити најистуренији, а да ће по страмана шансе стварати Винисијус и Асенсио.

Иако поседују можда и најбољу средину терена на свету и играју на свом стадиону, очекује се да Реал неће имати конце меча у својим ногама, пошто то није био случај ни против много слабијих екипа од Барселоне ове сезоне.

Оно што Реал ипак ради фантастично, јесте брза транзиција, директност и конкретност са лоптом и стварање шанси након одузетих лопти.

Одлични су у игри главом, те треба очекивати да везни ред у великој мери покушава да пошаље лопту на страну, како би потом неко од крила или крилних бекова што пре упутио центаршут на Бензему.

Поред тога, прекиди су оружје број један Реала ове сезоне, па иако нема Рамоса и Варана, који су знали да тресу мреже, очекује се да тим из Мадрида преко Каземира и Бенземе створи велике невоље одбрани Барселоне, која се управо мучи баш код прекида.

Што се тиче Барселоне и Роналда Кумана, они су пронашли добитну формулу, па важе за једину непоражену екипу у 2021. години, за сада.

Куман је у реваншу са ПСЖ-ом успео да врати екипу на прави колосек, а у том сусрету је направио принудно решење, које је користио у свакој наредној утакмици.

То је позиција Френкија де Јонга, који се повукао из везног реда у одбрану, како би помогао својим саиграчима штоперима у дефанзиви, али првенствено у изношењу лопте и креацији из тог дела терена.

Тај потез натерао је Кумана да пређе у формацију са три штопера и два крилна бека (Алба и Дест).

Како је Пике упитан, очекује се да се уз Де Јонга, у линији одбране нађу Ленгле и Араухо. 

Што се тиче напада, у оваквој поставци игре, велики број играча Барселоне добија слободу у кретању, па се тако не дешава често да Меси, Гризман и Дембеле, задржавају позицију.

Алба и Дест, који имају сигурност у виду три штопера иза себе, дају већу ширину од уобичајене и често се прикључују нападу и нуде као опција на страни.

Куманова дилема биће на средини терена. Уколико се у нападу одлучи за Месија, Дембелеа и Гризмана (којем се јуче породила жена), то значи да ће Педри и Бускетс чинити тандем на средини терена, а да ће им Гризман, као неко ко се на папиру води као нападач, помагати у средини.

Уколико се Куман одлучи да изостави Гризмана или Дембелеа, то ће значити да ће трио на средини чинити Бускетс - Де Јонг и Педри, а да ће онда Мингеза играти на месту штопера.

Тако би Барса појачала везни ред, у жељи да што више има лопту у својим ногама и да она диктира темпо меча.

Наравно, кључни фактор на утакмици неће бити ни тактике, ни поставе, ни број играча у линијама, већ понајвише жеља за победом.

Познато је од колике је важности овај меч, те треба очекивати жестоку рововску борбу за сваку лопту, прљаве стартове, манипулисање временом и живцима ривала, али пре свега доста узбуђења.

Реал зна како се играју јаке утакмице и то колико је рањива ова Барселона, док са друге стране Каталонци морају да искористе то што је противник знатно десеткован и покушају да наставе са низом одличних утакмица и победа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво