Читај ми!

Срце и карактер Пиксијевих "орлова", судије помогле Србији да извуче реми

Фудбалери Србије показали су велико срце, борбеност и карактер и одиграли нерешено 2:2 са Португалијом, у другој утакмици квалификација за Светско првенство у Катару 2022. године. "Орлови" су против актуелног европског шампиона одиграли два потпуно различита полувремена и успели да надокнаде минус од два гола, чиме су задржали прво место на табели групе А.

Екипа Драгана Стојковића Пиксија сада има четири бода и због боље гол разлике је испред Португалаца, који имају исти учинак.

На трећој позицији са три бода се налази Луксембург, који је минималним резултатом савладао Републику Ирску (1:0), док је на нули остао и Азербејџан.

Мора се признати да су у самој завршници утакмице судије помогле нашем тиму, пошто је Кристијано Роналдо постигао гол за тријумф, лопта је прешла гол-линију пре него што је Стефан Митровић избио, али арбитри то нису видели.

Дуел на стадиону "Рајко Митић" почео је слично као онај са Републиком Ирском, уз један добар продор Дарка Лазовића по десној страни.

Међутим, Португалци су од самог старта инсистирали на поседу и своје нападе претежно организовали по десној страни, где је деловао Бернардо Силва.

Везиста Манчестер ситија је у осмом минуту наместио прву велику прилику за Кристијана Роналда, који није успео да нешто лошију повратну упути ка оквиру гола, али је три минута касније идеално послужио Диога Жоту за вођство Португалије.

Још једном су комбиновали Роналдо и Силва, овај се наместио на леву ногу и на другој стативи "у главу погодио" саиграча, који је побегао Николи Миленковићу и без проблема затресао мрежу Марка Дмитровића.

Рано вођство омогућило је играчима Фернанда Сантоша да преузму потпуну контролу, а "орлови" су се пробудили тек у другој половини првог дела игре. Везали су наши момци неколико добрих акција по боковима, али није било праве шансе.

И, баш у том тренутку, актуелни европски шампиони су одиграли једну сјајну акцију и дуплирали предност.

Као и код првог поготка, одлучујући потез направио је Бернардо, који се ослободио чувара и оставио празну десну страну Седрику. Овај идеално убацио на пенал, одакле неометани Жота сјајно погађа главом за 0:2, пред петнаестоминутну паузу.

Селектор Драган Стојковић направио је двоструку измену већ на почетку наставка – ушли су Немања Радоњић и Немања Максимовић, а овај први се показао као пун погодак.

Већ у првом минуту је побегао чуварима по десној страни, центрирао на петерац, где је Александар Митровић дошао до позиције између тројице дефанзиваца и главом погодио мрежу.

Митровић је тако стигао до 39. поготка у националном тиму, чиме је постао апсолутни рекордер и најбољи стрелац у историји српске репрезентације, оставивши иза себе Стјепана Бобека.

Португалски тим је у тим тренуцима почео да се распада и "орлови" су наставили да нападају и притискају.

Стезао се обруч, да би у 65. минуту наш тим изједначио на 2:2. Фантастичну акцију су одиграли Митровић, Тадић и Радоњић, а њу је крунисао Филип Костић за велико славље српских фудбалера.

Мало је недостајало да неколико минута касније видимо потпуни преокрет, али је Радоњићев ударац зауставио голман Лопес.

Ушло се у нешто мирнију завршницу, а онда је мало фалило, неколико центиметара (или десетина центиметара), да Србија изгуби. Дугу лопту очајно је проценио Дмитровић, она је пала на ногу Роналду који је "провукао" испод ње и она је прешла преко гол-линије.

Стефан Митровић, који је тада имао капитенску траку, уклизао је и избацио, а судије, а на челу са Данијем Макелијем, то ипак нису виделе.

Наш тим у следећој утакмици у уторак играју против Азербејџана и у њој неће бити Николе Миленковића, који је у надокнади времена због неопрезног старта зарадио црвени картон.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво