Читај ми!

Пикси: Показаћемо да Срби знају да играју фудбал

Нови селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић "Пикси", рекао је да је време да се покаже да Срби знају да играју фудбал и да ова генерација пласманом на Мундијал у Катару испише лепу страницу историје нашег фудбала.

Селектор је у интервјуу за Танјуг говорио о значају који фудбалска репрезентација има за српски народ и додао да верује у пласман, упркос томе што је задатак веома тежак.

"На крају крајева, игра се због неког респекта, због резултата који ће ти донети када завршиш каријеру доста тога лепог, да ћете људи препознати као победника и неког ко је учинио лепо дело за своју земљу. Даћемо све од себе, на првом месту ја, да обрадујемо народ, да их учинимо поносним и да, уз леп фудбал, направимо и добар резултат. Циљ је наравно одлазак на Мундијал у Катару, не кажем да ће то бити лако, биће јако тешко, али ништа није немогуће. Треба веровати и ако ја верујем мораће и играчи да верују, а моје је да њих убедим да ми верују", рекао је легендарни фудбалер.

До старта квалификација и меча са Републиком Ирском у Београду остало је још девет дана, а Стојковић каже да не осећа никакав притисак или неку врста стреса.

"Бројимо дане, и ја наравно бројим и једва чекам да дође до тога. Ирска је сад најбитнија утакмица, на прагу смо квалификација, знамо тежину, знамо да група није лака, али једноставно морамо да тај почетак искористимо на најбољи могући начин и стартујемо онако како сви прижељкују", јасан је Стојковић.

Србија дочекује Ирце 24. марта, три дана касније у Београд стижу Португалци, а потом следи и гостовање Азербејџану у Бакуу 30. марта.

"Програм је врло згуснут, три утакмице у седам дана нимало не представљају лак залогај. Морамо да будемо српемни и физички и психички, да не говорим о тактици, систему итд. Свака наредна утакмица је најважнија, Ирска је за нас сада најважнија, после Португалија и Азербејџан. Очекивања су велика и дубоко верујем да играчи који су на листи , ова група која ће доћи, може итекако да одговори на изазове који предстоје".

Стојковић додаје да верује у њихов индивидуални квалитет, али да је њему као селектору на првом месту да направи једну здраву групу играча, један колектив, који ће заиста показати сву лепота фудбала.

"Не могу и не желим да прихватим чињеницу да Срби не знају да играју фудбал. То је једноставно немогуће, ми знамо да играмо фудбал и то ћемо показати. На почетку смо нечега важног, желим да вратимо веру и поверење код људи да Србија може итетакако да игра леп, лепршав, динамичан, интересантан фудбал, који ће, наравно, бити крунисан и добрим резултатима"

"Не желим да калкулишем, нити бројим бодове, са колико бих био задовољан или не, то ће се једноставно показати на терену, а да би се бодови освајали морате да их заслужите, да направите предуслове за тако нешто, а то је пре свега јак колектив, борбеност, трчање и оно што мене највише занима фудбалска интелигенција, коју ће играчи морати да покажу јер она прави разлику на терену", подвлачи Стојковић, који је као фудбалер одиграо 84 утакмице у дресу са државним грбом.

"Идемо, корак по корак, максималан фокус на Ирску, поготово што се игра у Београду и што жарко желимо да кренемо са добром игром и победом. Касније, биће времена да се дискутује о Португалу и Азебејџану. Морате да имате добру анализу, да знате са чиме располажате и шта можете да очекујете. Не смете бити изненађени, морате да водите рачуна о свим сегментима противника, одбрана, напад, да ли ће се мењати тим или не. Једноставно, морамо да будемо припремљјени за изазов који се зове - квалификације за Светско првенство Катар 2022".

Према његовим речима, припрема је одавно почела и одгледао је неке претходне дуеле против Ираца и Португалаца, а када је у питању Азербејџан, вероватно ће разговарати и са некадашњим саиграчем Робертом Просинечким, који је био селектор те земље.

"Велика жал је што ћемо играти без публике, фудбал губи много без навијача, али мере се морају поштовати, живимо у једном специфичном моменту који траје, ево већ друга година, и то је нешто што је део наших живота. Морамо да се понашамо професионално и сходно ономе шта Влада прописује".

На питање да ли осећа да је добио подршку о којој је говорио док су трајали преговори, Стојковић истиче да јесте и да је за њега подршка веома битна.

"Не долазим овде да се такмичим са неким, то није била сфера мог интересовања. Моја мотивисаност да постанем селектор Србије лежи у томе да једноставно желим да покажем да Срби знају да играју фудбал, да поновим. Неприхватљиво је да ми играмо досадно и ту видим мотивацију да покажемо да направимо нашу идентификацију, да пошаљемо јасну поруку шта људи од нас могу да очекују".

Гаранција за успех не постоји, кад би неко тек тако гарантовао успех, тај би добио Нобелову награду, додаје Пикси.

"То не постоји у спорту, у спорту постоји велико веровање, знање, одрицање, борбеност, колективни дух и све оно што краси било који спорт. Одлучио сам да је сад тај моменат кад можда и ја треба да се "жртвујем" јер сам можда могао много лепше да живим, да радим негде у иностранству, знате како већ тренерски посао зна да буде леп, али сам прихватио ову одговорност. У исто време осећам велико задовољство и част да ћу представљати своју земљу као вођа играчима који ће показати све оно што будемо радили на терену. Одговорност није проблем, одговорна сам особа и док сам био играч и сада као тренер, свој посао гледам и радим га на приофесионалан начин и то очекујем од играча. Фудбалско знање које имам као тренер и ту филозофију која се базира на нападачком фудбалу, без калуклација, то желим да им кажем и да то покажемо већ против Ирске", истиче Стојковић.

Селектор је признао и да се налази на "слатким мукама" када је у питању избор нападача јер су Душан Влаховић и Ђорђе Деспотовић у сјајној голгетерској форми.

"Добра вест је да су играчи који су на списку здрави и да нема повреда, то је наважније. Ово су сада неке ставри које су само плус и позитивно можемо гладати када Влаховић да рецимо три гола за 45 минута, то њему повећава самопуздање, чини га важнијим, о њему се пише, прича. За мене је посебно важно да он у годишту у којем јесте, показује страховит зрелост. Он има само 20, 21 годину, а понаша се као да има 30, што је јако позитивно и добро и што њему заиста отвара пут да направи феноменалну каријеру, у шта сам убеђен и да буде касније и веома важан шраф у игри наше репрезентације".

"И остали играчи, исто тако су давали голове, али то на крају крајева није толико битно, колико је битно да имају континуитет у својим играма, да су из викенда у викенд стартери у клубовима. То је најважније, мислим да нисам погрешио што сам их звао, сматрам да поседују квалитет који је репрезентативни. Са друге старне имамо Јовића и Митровића који тренутно имају малу минутажу у клубовима, али то апсолутно не мења моје мишљење о њима. Изузетно их ценим, зато су на списку, то је то. Битно је да су живи и здрави и видећемо на крају", закључио је Стојковић.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво