Читај ми!

Ех, да је више фудбалских Лудака

После 16 година, екипа Лидса је одиграла први меч у Премијер лиги. И то какав! Екипа Марсела Бјелсе надигравала се са шампионом Ливерпулом, на крају изгубила стицајем несрећних околности, али и показала шта значи играти фудбал.

Многи су се радовали уласку Лидса у Премијер лигу после 16 година паузе, а зашто је то тако Марсело Бјелса показао је већ у првом дуелу у новој сезони.

Воља жреба наместила је да се баш у првом колу састану два прошлосезонска шампиона, Премијер лиге и Чемпионшипа, а утакмица се играла на празном "Енфилду".

Можда је управо та чињеница била предност за госте, али оно што је екипа из Јоркшира показала у 90 минута надигравања са Клоповим момцима, заиста је вредно дивљења.

А било је то право надигравање. Не као када гостујете код шампиона, па чекате своју прилику из контранапада или прекида, него демонстрација жеље да будете бољи од свог противника у сваком сегменту игре, да будете бољи од најбољег, да о вашој игри прича фудбалска чаршија.

Делимично су у томе успели.

Нису победили, грешка најскупљег појачања Родрига у последњим тренуцима меча скупо их је коштала. Можда нису били бољи од Ливерпула, али свакако нису били ни лошији.

Али, оно у чему су успели је да навијачи и дан после препричавају оно што су видели, деле своје одушевљење утакмицом какве су свима недостајале у периоду пандемије коронавируса.

Бјелса је успео да наметне своју фудбалску филозофију, што се јасно видело у деловању свих линија на терену. Лидс је током већег дела утакмице играо висок пресинг, са жељом да што пре одузме лопту противнику и крене са стварањем акција и налетима ка голу ривала.

Врло слична филозофија којом је управо Клоп од Ливерпула направио најбољи енглески тим, иако су "црвене", у острвским размерама, често називали губитничком екипом.

Како другачије назвати трофејни клуб који 30 година не може да освоји национални шампионат, па макар то била и Премијер лига.

Клоп је дошао на "Енфилд" као спасилац и успео је оно у чему много велики тренери пре њега нису - вратио је титулу Ливерпулу.

Нешто слично покушава и Бјелса са Лидсом. Први корак је направљен, тим се вратио у Премијер лигу после 16 година, а Аргентинац је на добром путу да направи и други - екипа је побрала симпатије правих љубитеља фудбала.

Уколико настави са оваквим партијама, Лидс ће бити, ако не најбољи, онда најатрактивнији и најгледанији енглески тим.

А ако се присетимо сезоне 2015/16, када је Лестер на шокантан начин освојио титулу шампиона Енглеске, онда "Лудак" и његова дружина свакако имају чему да се надају.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи