Меси и Барселона - јаки разлози за разлаз

Челници Барселоне често се налазе у недоумици и изазову како да задрже, можда и најбољег фудбалера у историји спорта Леа Месија, у својим редовима. Чини се да је растанак ближи него икад, а аргумената за останак све мање.

Меси и Барселона - јаки разлози за разлаз Меси и Барселона - јаки разлози за разлаз

Клупко је почело да се одмотава у Барселони и питање је када и где ће да стане.

Као што сам то наговештавао пре три године, а онда и пре наставка сезоне Лиге шампиона, клуб је дошао у стање расула.

Сраман пораз од Бајерна, покренуо је домино ефекат, а прве "жртве" су већ познате.

Цех ће први платити Ерик Абидал и Кике Сетијен. Обојица су радили изузетно лош посао и као да су залутали на своја, веома одговорна, места у клубу таквог реномеа.

Остаје да се види шта ће бити са остатком управе, на челу са председником Ђозепом Бартомеуом. Оно што чак и више брине навијаче Барселоне је - шта ће бити са Леом Месијем?

Из године у годину, "Блауграну" уздрма вест да је њен месија на прагу одласка, али чини се да је ове године, након пораза од Бајерна од 8:2, то реалније него икада.

Месијев уговор истиче у јуну 2021. године, али према наводима медија, управа клуба ће морати много раније да ради на удовољавању Аргентинцу, како би га наговорила на останак.

Разлози останка:

Меси, чији корени преко очеве породице вуку из Каталоније, је у Барселону дошао са 13 година, као дечачић из Аргентине.

Барселона је Лионелу била знатно више од фудбалског клуба, пошто му је омогућила неопходне медицинске третмане, као и уточиште за породицу.

Први уговор, Месијев отац и Барселона потписали су на папирној салвети у једном ресторану. "Чарли" Рексач успео је да убеди управу каталонског клуба у таленте и могућности једног премаленог аргентинског дечака.

Одрастао је у стану поред стадиона "Камп Ноу" и стасавао у најбољој омладинској школи на свету.

Много, много година и успеха касније, Лео је још увек ту. Играчи, управе, дресови, па чак и логои су се мењали, али је једно остајало исто. Меси је синоним за Барселону, а Барселона је синоним за Месија.

Систем игре развио се према њему, а Меси има огроман утицај на велики број спортских одлука.

Барселонин слоган гласи "Више од клуба" (на каталонском: Més que un Club), па се често навијачи, када говоре о утицају Месија, шале говоривши: Messi, que un Club.

Велики део његове породице налази се у Каталонији. Његова дечачка љубав из Аргентине, а сада жена и мајка три сина, редовно је говорила о Барселони као о месту из снова.

Поред тога што би веома тешко било променити ритам, живот и средину деци, Месијев најстарији син Тијаго већ је члан омладинског погона Барселоне, а очекује се да његовим стопама крену и Матео и Ћиро.

Након свих, један од разлога јесте и новац. Према наводима бројних медија, његова недељна зарада је преко 550 хиљада евра, што га сврстава међу најплаћеније спортисте на свету.

Разлози одласка:

Као главни разлог, европски медији наводе рад управе која је упропастила можда и последње године његовог врхунског фудбала.

Изузетно лоше одлуке о постављању тренера (Мартино, Валверде, Сетијен), као и трансфер политика (продаја Нејмара, Алкантаре, Алкасера, а довођење Дембелеа, Кутиња, Гризмана, Брајтвајта, Малкома, Боатенга), разлози су за велико недовољство и утиска деградирања клуба какав је Барселона.

Менталитет саиграча. Пречесто се у последњих неколико година дешавало да Барселона закаже на менталном плану. Меси је као капитен и лидер екипе задужен за концентрацију и расположење унутар екипе, а очигледно је случај такав да је погубио конце.

Зато смо и били сведоци несхватљивог пада у игри и психи на веома битним мечевима против Роме, Ливерпула и недавно Бајерна.

Иако је био фактор останка, новац може играти улогу и у одласку. Поред свих поменутих незадовољстава, новац може бити превага. Бројни европски клубови спремни су да понуде готово дупло већу своту новца од онога што нуди Барселона. Недавно је интересовање показао Интер, али није тајна да су и остали великани заинтересовани, поготово они из Енглеске.

Последњи, али не и најмање важан потенцијалан разлог одласка, свакако јесте одговор на критике. Годинама се говори да тај под наводима најбољи фудбалер на свету, освајач шест златних лопти, не би могао да се снађе нигде другде осим Барселоне.

"Цео тим дише и ради за њега", "Ћави и Инијеста су од њега направили светског играча", "Видео бих га да ли би то могао да изведе у Премијер лиги", само су неке од честих реченица које се изговарају о Месију, а потенцијалним одласком задао би себи нове задатке и изазове, освежио каријеру, која је очигледно у паду.

Поред Интера или Ситија, опција је и родни Росарио. Познато је да Барселонини фудбалери каријеру ретко када заврше у Европи, чак постоји и клаузула у уговору која препоручује одласке у клубове са којима се сарађује на другим континентима, па је тако Ћави каријеру завршио у Ал-Саду из Дохе, Инијеста у јапанском Виселу, Маскерано у Естудијантесу.

Неостварена Месијева жеља је да заигра у свом Њуелсу. Иако је у неколико наврата говорио да је веома тешко да до тога дође, можда му се та жеља ипак оствари...

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи