Барселона - Титаник који увелико тоне

Расуло у фудбалском клубу Барселона увелико влада. Тренер Кике Сетијен је пред отказом, односи у клубу су на изузетно ниском нивоу, а управа, стручни штаб, па и играчи, не знају шта да раде. Не чуди што Барселону пореде са Титаником, који полако, али сигурно, тоне. Питање је кога треба укрцати на чамац за спашавање.

Један од новинара који су најупознатији са дешавањима у Барселони и радом каталонског клуба, Ђерар Ромеро, на занимљив начин осликао је стање у којем се један од најбољих клубова на свету налази.

Скупоцени гигант, брод за који се мисли да не може да потоне, са елитном посадом, дијамантским лустерима, престижним ложама, светлећим есцајгом и накитом, ипак, неизбежно тоне у бездан.

Пре три године сам писао о томе у каквој се ситуацији Барселона налази, те да уколико настави са веома чудним и лошим одлукама, може ударити у ледени брег и доживети трагичну судбину.

То се управо догађа..."Блауграна" доживљава и преживљава најтежи период у новијој клупској историји.

Према наводима челника клуба, што због коронавируса, што због лоших пословања (трансфери и плате) Барселона се налази у финансијској кризи, те неће моћи да буде активна на тржишту колико би желела.

Велики проблем у "Блауграни" тек следи, јер је потпуно неспремна за смену генерација, која јој предстоји. Меси, Суарез, Пике и Видал имају 33 године. Ракитић 32, док Бускетс и Алба имају 31.

Артур, који има 23 године и који је представљао будућност клуба, продат је Јувентусу, а доведен је 31-годишњи Миралем Пјанић.

Сем Рикија Пућа и Ансуа Фатија, нико није искочио из омладинског погона и резервног тима, а играчи који су довођени, далеко су од тога да преузму лидерске палице и кључне улоге.

Расуло у клубу кренуло је знатно раније, али је врхунац достизало током дана пандемије коронавируса. Док су играчи напорно тренирали како би остали у форми и били спремни за наставак сезоне, управа као да се трудила да и ово мало добрих односа у клубу растури.

Из дана у дан спекулисало се и писало о одласцима из клуба. Почело се са појединцима који су у ротацији, да би се завршило са кључним играчима у тиму. Сам врх клуба додао је уље на ватру, када је званично саопштио да су сем Месија, Тер-Штегена и Де Јонга, сви на продају.

Управо је трговина, тј пословање на тржишту, сегмент који је рађен на катастрофалан начин, дуг низ година. Барселона је потрошила више од 300 милиона евра, како би у своје редове довела Дембелеа, Кутиња и Гризмана, који су већ на излазним вратима.

Поред финансијског аспекта, у великој мери очи боде начин на који су поменути фудбалери дошли у Барсу. Дортмунд, Ливерпул и Атлетико нису желели да по сваку цену продају своје фудбалере, па су они, делимично према инструкцији каталонског клуба, почели да праве проблеме унутар тима, слабом дисциплином, не долазивши на тренинге и захтевавши да буду продати, све док се то није десило.

Дембеле је много више ван терена, него ли на њему, а у неколико наврата имао је проблема са дисциплином, те био кажњаван од стране клуба. Кутињо је након кратког периода позајмљен Бајерну, да би се сада интензивно тражио клуб којем ће Барселона да га прода, док је Антоан Гризман разочаран третманом у клубу, што од стране управе и тренера, што од саиграча.

Нажалост, није се Барсин углед највише каљао на овим скупоценим трансферима, већ на оним мањим, попут ситуације када се са аеродрома краде извесни Малком, тадашњи фудбалер Бордоа, а данашњи члан Зенита, или случаја Брајтвајт.

Веома шкатљива тема је питање тренера, пошто очигледно да није био проблем у Ернесту Валвердеу. Искусни стручњак је, упркос водећем месту на табели, отпуштен "ради стила игре и односа са играчима". 

Кике Сетијен није успео ништа да промени, осим да испусти лидерско место на табели домаћег првенства, па се сада и сам суочава са ултиматумима и отказом.

Играчи као да га игноришу, изјаве које даје су веома двосмислене и чудне, а тактичке одлуке током меча на моменте су, иако се мислило да је немогуће, горе од Валвердеових. 

Иако је остало још пет утакмица до краја сезоне Ла Лиге, готово сви су отписали Барселону из трке за титулом, па и они сами. Са три ремија у последње четири утакмице, лидерско место је предато Реалу, који има шансу да се одлепи на четири бода предности.

"Ушати пехар" Лиге шампиона представља последњу сламку за коју Кике Сетијен и фудбалери Барселоне могу да се ухвате, али је тах пехар сан који ће се мало теже остварити.

Риба очигледно смрди од главе, те су ту први потези који Барселона мора да направи како би продисала.

Под вођством Бартомеуа, клуб је успео да назадује неколико корака, те је његова смена, али и смена њему блиских људи и сарадника незаобилазна. Неколико скаута је већ добило отказ, па је неопходно направити ревизију и у осталим сегментима стручног штаба.

Наравно, највеће питање је питање тренера. Иако навијачи Барсе зову Гвардиолу да се врати и донесе спас, а потајно се надају Алегрију и Почетину, мораће да се задовоље вероватно Ћавијем или Куманом, бившим играчким легендама.

На крају долазе и они који највише утичу на резултате - фудбалери. Након поменутих промена, мора се десити и њихова. Очигледно је да поседују квалитет за највише циљеве, али мора се порадити на систему, односима ван и на терену, као и жељи, амбицији и карактеру, како би Барселона, како јој и слоган каже, био и остао "више од клуба".

Ситуација је јасна, Титаник је ударио у ледени брег и сада полако, али незаустављиво и неизбежно тоне. Остаје да се види ко ће бити укрцан на чамац за спашавање. Иако је и сам капетан брода Лео Меси у великој мери кривац за целу ситуацију, Барселона се мора потрудити како најбоље и последње играчке године овог феномена и можда и најбољег фудбалера у историји спорта, не би биле просуте у воду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво