Како је коронавирус некоме помогао, а некоме дебело одмогао

Оно што пре њега нису могли бројни ратови, болести и различити скандали, коронавирусу је пошло за руком – успео је да заустави одржавање спортских такмичења широм планете. Економска штета у спорту процењује се на више стотина милијарди евра или долара, а медицинску, према наводима стручњака, тек ћемо видети. Погледајте коме су коронавирус и пауза од пар месеци помогли, а коме живот окренули за 180 степени.

Немачки стручњаци и заљубљеници у аналитику и податке дошли су до заиста невероватне информације.

Наиме, након само два одиграна кола у немачкој Бундеслиги, израчунато је да је пауза од нешто више од месец дана такмичарског фудбала довела до енормног пораста шанси за повреде.

Стручњаци су навели да су шансе за повреде код фудбалера веће од 200 одсто и да повреде, које су доживели Златан Ибрахимовић и Жоао Феликс, нису случајне.

Међутим, постоје примери којима је коронавирус успео да у великој мери индиректно помогне, али и дебело одмогне.

Чудесни случајеви Брајтвајта и Зиркзиа

Мартин Брајтвајт, фудбалер Барселоне, од тренутка доласка у "Блауграну", нема мира.

Велика прашина подигла се када је каталонски клуб у своје редове довео данског фудбалера. Делом због његовог квалитета, за који се сматрао да није на нивоу Барселоне, али највише због тога што је тај трансфер спроведен ван прелазног рока.

Барса је искористила правило Ла Лиге које дозвољава трансфер ван прелазног рока, у случају да у саставу има играча који ће због повреде пропустити шест месеци. Лидер на табели шпанског првенства према правилу није могао да доведе играча из других лига, а због тешких повреда Усмана Дембелеа и Луиса Суареза, али и откупне клаузуле од само 18 милиона, одлучио се за Брајтвајта, тадашњег нападача Леганеса.

Данима су шпански медији осуђивали Барселону, која је Леганесу ван прелазног рока "отела" једног од најбољег играча и тиме их вероватно осудила на испадање из лиге, а у своје редове довела нападача који нема квалитет да се нађе уз Месија и Гризмана.

Притисак је из дана у дан растао, поготово након тога што се нападач обрукао на представљању, али је Брајтвајт успео за веома кратко време да се утопи у нову средину, прилагоди специфичном фудбалу Барселоне и запуши уста многим критичарима.

У дебитантском наступу је за нешто више од 15 минута, колико је провео на терену, уписао две асистенције. Сличну минутажу имао је у Ел Класику, где је мало недостајало да постигне гол, а запажен на терену био је у мечу са Сосиједадом, где је одиграо готово 90 минута.

Иако није затресао мрежу, што је примарно задужење за нападача, Брајтвајт је у само три меча показао да може да буде веома захвалан играч, који ће максимално користити простор и пажњу који одвлаче и стварају Меси и Гризман. Утисак је да се боље снашао у Барселони него, на пример, Боатенг, Алкасер, Малком, Деулофеу, већа имена и квалитетнији играчи, али који нису успели да изнесу притисак који носи играње за Барсу и то са клупе.

Прогнозе су биле такве да је повреда Луиса Суареза удаљавала са терена све до финиша сезоне и да би Уругвајац могао да одигра тек пет утакмица по повратку, па би Мартин Брајтвајт, о коме су тренер Сетијен и звезда екипе Меси говорили само похвално, преузео улогу стартног нападача.

Коронавирус је срушио Брајтвајтове снове, пошто је прекид сезоне трајао око два месеца. У том периоду, Луис Суарез забележио је сјајан напредак у лечењу повреде, а према најновијим снимцима са тренинга Барсе, Уругвајац ће вероватно бити спреман за наставак.

Чим је Суарез примећен на терену, почеле су приче о томе како ће Барселона продати Брајтвајта. У прилог томе иде и огромно интересовање "Блаугране" за Лаутара Мартинеза, нападача Интера, као и Тима Вернера, талентованог немачког нападача, па је сигурно да Брајтвајт неће имати прилуку да покаже свој потенцијал, а највероватније ће од јула мењати средину.

У сличној ситуацији налази се суперталентовани нападач Бајерна Јошуа Зиркзи.

Са само 19 година, Зиркзи је искористио поверење Хансија Флика и повреду Роберта Левандовског и за мање од 200 минута на терену, постигао шест голова и уписао једну асистенцију.

Очекивало се да холандски нападач попут Брајтвајта у Барси, преузме улогу стартног нападача, стекне неопходно искуство у Бундеслиги и Лиги шампиона и израсте у фудбалера који ће кроз извесни период и трајно заменити Левандовског.

Десила се пауза која је помогла Пољаку у опоравку, па се "Лева" вратио на терен до наставка Бундеслиге, где је наставио да тресе мреже ривала.

Зиркзију остаје да у наставку првенства шансу и минуте очекује на кашичици, те да напорно ради и буде спреман за неке наредне прилике.

Финансије, трансфери, позајмице

Поред медицинског, највећи утицај коронавируса у свету спорта, а поготово фудбалу јесте на пољу финансија.

Неколико клубова је пред гашењем или је угашено, а због губитака који се мере милијардама евра широм света, готово сваки је био приморан да отпушта раднике и смањује плате члановима управе, тренерима и фудбалерима.

Према наводима челника највећих европских клубова, летњи прелазни рок који нас очекује, биће потпуно другачији од претходних. Неки од тимова наводе да су добру одлуку донели што су талентоване фудбалере продали у прошлом прелазном року, јер би уместо, на пример, 120 милиона евра, сада успели да "извуку" нешто више од половине те суме.

Цене фудбалера на тржишту знатно су опале, некима и до 20 осто, а очекује се да ће се знатно више користити размене играча, попут трејдова у НБА лиги.

Коронавирус је доста утицаја имао и на позајмице фудбалера. Многи играчи послати су на позајмице у трајању од шест месеци или годину дана како би стекли искуство, имали утакмице у ногама и на прави начин чекали бољу шансу у матичном клубу.

Бројни клубови позајмљивали су играче уз уговорену опцију откупа, али ће због финансијског краха изазваног коронавирусом морати да одустану од те опције и остати без унапред планираног играча за наредну сезону.

Било како било, фудбал је један од ретких спортова који се успешно опоравља од негативних утицаја коронавуруса. Велики број првенстава ће се наставити и тако сав претходни труд неће бити бачен у воду. 

Ипак, до потпуног опоравка и враћања фудбала онаквог каквог га познајемо и волимо, неопходно је наоружати се стрпљењем и истрајношћу, и дисциплином у поштовању мера...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво