Звездин пут до титуле - почео Милојевић, завршио Станковић

Црвена звезда је у клупске витрине сместила 31. титулу првака државе. Иако је првобитно било предвиђено да се играју плеј-оф и плеј-аут, пандемијом коронавируса која је зауставила „бубамару“ свуда у свету, па и у Србији, донета је одлука да се одигра само 30. кола, а Црвена звезда је с обзиром на 11 бодова предности у односу на првог пратиоца на табели, три кола пре краја успела да освоји титулу и постане шампион Србије за сезону 2019/20.

Феноменална генерација, коју ни пандемија коронавируса, ни пауза од два и по месеца, нису зауставили, забележила је хет-трик, суверено влада у земљи, а све што је започео Владан Милојевић лета 2017, од зимус је наставио Дејан Станковић са јасном визијом у ком правцу тим треба развијати.

Био је 20. јул 2019. године када је Црвена звезда започела шампионску одисеју која је на најбољи могући начин завршена 29. маја, на датум који је толико важан за историју клуба, јер је управо тада, али 1991. године Звезда постали шампиони Европе. Управо у мечу против Рада у којем је тим црвено-белих тријумфовао резултатом 5:0, тај датум је још једном добио на значају, јер је клуб 31. пут постао државни првак.

Пут до титуле отворио је Звездин лав - Бранко Јовичић. Играо се 28. минут када је популарни Бакула послао пројектил у рашље гола гостију из Ивањице, а питање победника решио је Бен ударцем са беле тачке у последњим тренуцима првог дела сусрета.

Били су силовити црвено-бели јер су до краја јесење полусезоне на 20 мечева остварили 18 победа, уз само један реми и пораз. Најубедљивија победа остварена је у Сурдулици 26. октобра 2019. године. Црвена звезда је савладала Радник резултатом 5:0, а голове су постизали Бен (2), Павков, Вукановић и Гарсија, а јучерашњи тријумф против Рада је стао у егал са победом из Сурдулице.

Резултат је такође био 5:0, а стрелци су били Вукановић (2), Иванић, Бабић и Дегенек.

Тријумфи над Војводином, Радничким, Чукаричким су надовезали низ добрих партија које су тим, под вођством Владана Милојевића водиле до јесење титуле. Упоредо с тим, црвено-бели су и ове године учествовали у најелитнијем европском клупском такмичењу, што је само доказ да се клуб вратио на велика врата и у Европи.

Ипак, децембар 2019. године и јануар 2020. године били су месеци промена у Црвеној звезди, али се пелцер успеха задржао. Владан Милојевић, један од најважнијих тренера у историји клуба је завршио своју двоипогодишњу мисију у Црвеној звезди и „наследнику" Дејану Станковићу оставио залиху од 11 бодова предности. Још једна промена догодила се одласком Марка Марина, па је трака око руке током пролећа „стезала" Милана Борјана који је показао да поседује огромне људске квалитете и да је са разлогом добио ту част да постане капитен.

Станковић ја на седам утакмица током пролећа остварио пет победа и два ремија. Већ против Чукаричког када су заблистали млади играчи, пре свих Вељко Николић и Његош Петровић који су постизали поготке на том мечу, али и Гаврић нешто касније, видело се да је Црвена звезда остала у добрим рукама.

Важно је напоменути да је у само једној од тих седам утакмица лопта завршила иза леђа Борјана (у сусрету против Инђије) и да је остварена гол разлика 16:1. Наравно, треба узети у обзир да екипу очекује још три дуела у првенству.

Сезона је неочекивано заустављена 15. марта због проглашења Ванредног стања у Србији. Изабраници Дејана Станковића су ухватили добар залет, али невидљиви противник је умешао прсте и обуставио фудбал широм света. Тек 4. маја су се црвено-бели вратили тренинзима, а одлука Фудбалског савеза Србије била је та да ће се уместо плеј-офа и плеј-аута, играти само 30. кола.

Први стрелац тима у овом тренутку у Суперлиги Србије је Ел Фарду Бен који је постигао 13 голова, док звање првог асистента припада Марку Марину са шест пасова који су претворени у гол. Уколико би се фокусирали само на играче који још увек носе црвено-бели дрес, онда је Марко Гобељић као аутор пет асистенција на врху листе "несебичности". Осим највише бодова (72), Црвена звезда има и најбољу гол-разлику (61:14), што је чини екипом са највише постигнутих и најмање примљених погодака.

Црвено-беле очекује још три кола до краја: Радник (код куће, 6. јун), ТСЦ (у гостима, 13. јун) и Пролетер (код куће, 20. јун), као и борба за освајање Купа Србије, чиме би Звезда освојила дуплу круну.
 

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво