Поништен фудбал у Холандији – здраворазумско решење или "највећи скандал у историји спорта"

Фудбалски савез Холандије одлучио је да првенство буде поништено и окончано без шампиона. Поједини клубови повлашћени су оваквом одлуком, неки драстично оштећени. Остаје питање како ће ова одлука утицати на холандски фудбал, али и како ће Уефа изаћи на крај са сличним решењима других националних савеза.

Епидемија коронавируса паралисала је светски спорт. У већини држава забрањена су масовна окупљања, што са собом повлачи немогућност организовања спортских такмичења. Бројни спортски савези муку муче како да започете сезоне приведу крају, док су поједини једноставно одлучили да сезону "исеку маказама".

На такав корак одлучио се и Фудбалски савез Холандије, који је у петак објавио да се национални шампионат неће наставити - Холанђани ће остати без шампиона, победника у Купу, али неће бити промењен састав лига за следећу сезону.

Таква одлука људи који воде холандски фудбал отворила је низ питања. Прво и основно: да ли је она заснована на здравом разуму и забринутости за здравље и безбедност самих спортиста, или је у питању "највећи скандал у историји холандског спорта", како се могло чути.

Многи желе на терен, не и Холанђани

Уефа је недавно препоручила националним савезима да се прекинуте сезоне наставе и заврше до 3. августа, како би лето било резервисано за завршнице евротакмичења, Лиге шампиона и Лиге Европе.

Европска кућа фудбала подсетила је савезе да приоритет морају бити здравље и безбедност свих учсеника, нарочито играча, али и даље универзално решење не постоји.

Италијански фудбалски савез направио је оквиран план за завршетак сезоне - тренинзи би почели и мају, крајем наредног месеца играла би се завршница Купа Италије, док би се утакмице шампионата играле у јуну и јулу.

Сличан план имају и Французи. Мај би био резервисан за мини-припреме, као и финала Купа и Лига купа Француске, док би се утакмице преосталих 10 кола првенства одиграле до почетка августа.

Немци су још опимистичнији и надају се да ће Бундеслига моћи да се настави већ 9. маја, али да ће на стадионима моћи да буде само по 300 гледалаца.

Шпанци желе да се шампионат настави, али је велико питање када ће се за то створити услови. Уколико и буде настављена, Ла Лига ће се готово сигурно играти без присуства публике.

"Утакмица са 100.000 људи није проблематична само због гледалаца на стадиону, него и због њиховог кретања према њему. Јавни превоз био би огроман ризик за ново ширење вируса", закључио је Виљалби, члан Шпанске лекарске коморе.

С друге стране, Белгијанци су били први који су шампионат прекинули, још 2. априла, и признали тренутни распоред екипа на табели као коначан. Титула је додељена Брижу, који је у тренутку прекида имао великих 15 бодова предности у односу на Гент.

Фудбалски савез Белгије је, после разговора председника Медија Бајата и Александера Чеферина, објавио саопштење у којем се наводи да је лига лоше разумела препоруку и да ће се тек на Генералној скупштини одлучити да ли је првенство отказано.

Одлука холандског савеза – здрав разум или скандал

Холанђани су, ипак, одлучили да се првенство поништи. Први пут од Другог светског рата "лале" неће имати шампиона државе ни победника националног Купа, док ће пласман у европска такмичења одредити пласман на табели у тренутку прекида.

Ајакс и АЗ Алкмар, који су у тренутку прекида имали исти број бодова, играће у квалификацијама за Лигу шампиона, док ће Фејенорд, ПСВ и Виљем Други играти у Лиги Европе.

Ден Хаг и РКЦ профитирали су овом одлуком, пошто би другачије тешко задржали прволигашки статус, али постоје и клубови који су жестоко оштећени и "пресуду" националног савеза називају скандалом.

Међу њима је и Камбур, водећа екипа у другој лиги Холандије, који је у тренутку прекида шампионата имао 11 бодова предности у односу на трећепласирани Фолендам и готово сигурно место у вишем рангу такмичења.

"Ово је највећи скандал у историји холандског спорта. Увек желим да видим најбоље у људима, али ова одлука није достојна спорта. Имали смо на својој страни Уефу и клубове, имали смо 11 бодова предности, али не знам шта се догодило. Уефа је тражила поштену одлуку, а ова то није. Лига је уништена, ово је срамота за холандски фудбал", рекао је огорчени Хенк де Јонг, тренер Камбура.

Друго значајно питање које се поставља је како ће Уефа реаговати на одлуке појединих савеза о завршетку националних шампионата, које ће, по свему судећи, бити дијаметрално различите.

Чека се реакција Уефе

Европска Кућа фудбала за сада упућује препоруке, али ни сам не зна до када ће трајати епидемија коронавируса, самим тим ни када ће се стећи услови да се поново закотрља лопта по фудбалским теренима широм Европе.

Очекује се Уефина реакција на одлуку холандских фудбалских власти, пошто би "холандски случај" могао бити узор појединим државама и њиховим националним савезима да прекину сезоне без последица од стране континенталне фудбалске асоцијације. 

Поједини медији пренели су и вест да је Светска здравствена организација тражила од Уефе да стопира фудбал на 18 месеци, али је Европска кућа фудбала то демантовала.

Треће, за клубове можда и најважније, је питање економског пословања. Епидемија коронавируса прети да изазове прави финансијски слом широм Европе.

И док се поједини мањи клубови гасе услед недостатка примања и дугова од неколико милиона евра, па и мање, они богатији се жале да у прелазном року неће моћи за трансфере играча издвоје деветоцифрене суме.

Уефа је спремила финансијску помоћ за клубове који у својим редовима имају репрезентативце, али чини се да то није довољно, пошто су бројни клубови широм Европе на ивици егзистенције.

Епидемија ће сигурно оставити далекосежне последице по фудбал, у Европи посебно. Од Уефе се очекује да донесе тешке одлуке, после којих ће сигурно бити незадовољних.

"Тешка времена захтевају тешке одлуке", а ситуација у којој се ових месеци налазимо је за европски фудбал вероватно најтежа још од Другог светског рата.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара