Ђуровски: У тешким ситуацијама треба да се угледамо на Јапанце

Некадашњи фудбалер и тренер Црвене звезде Бошко Ђуровски гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао је да ће фудбал доста претрпети због коронавируса, али да ће се ускоро вратити у нормалу. Такође, Ђуровски, некадашњи тренер јапанске Нагоје, рекао је да српски народ може доста тога да научи од Јапанаца, који су веома дисциплиновани у тешким и вандредним ситуацијама.

Бошко Ђуровски је истакао да је велики шок изазвала смрт Радомира Антића, од којег је доста тога везано за фудбал научио.

"Напустио нас је велики човек и тренер, имао сам прилике да га упознам и поразговарам. Његова смрт је  велики шок. Видели смо да је доста клубова дало омаж, па и и сама Уефа. Ја сам у неколико разговора са њим највише научио како да комуницирам са играчима. Тај пријатељски приступ је доста важан, он је био тренер старог кова, али едуковао се на западу, и прилагодио савременим токовима. Морао је да има другачији и пријатељски приступ како би извукао максимум од њих. Водио се тезом да је боље да има добру атмосферу, него добре играче. Успех је базирао на атмосфери", рекао је Ђуровски о Антићу.

Некадашњи фудбалер и тренер Црвене звезде рекао је да последице коронавируса још увек нису превише утицале на физичко стање играча, али да уколико пауза потраје још месец дана, да ће последице бити приметне.

"Десетак дана играчи не могу много да изгубе, али како време одмиче, стечена снага из припрема и из досадашњег тока сезоне се губи и биће тешко направити план, остати у форми за наставак првенство. То важи за све спортове, аеробне способности су најбитније, а њих не можете толико да вежбате кући. Много играча нема кући траке и теретане за вежбање", рекао је Ђуровски.

"Црвена звезда, тренер Станковић и стручни штаб дају програм и план играчима да раде кући, стално су на видео вези. Ако ово потраје дуже, биће проблема. Разговарао сам са Фавром, помоћником у Борусији из Дортмунда, неколико тимова у Немачкој кренуло је да тренира на дезинфикованим теренима и у мањим групама", изјавио је некадашњи репрезентативац Југославије.

Ђуровкси је дуги низ година провео у Јапану, где је прво био помоћник, а потом и шеф струке у Нагоји и сматра да би српски народ могао доста тога да научи од Јапанаца када су у питању ванредне ситуације.

"Несрећа која је погодила Јапан 2011. године утицала је и на нас, да научимо нешто из тога. Видим да се народ више придржава одређених мера, а мислим да је слика из Јапана остала меморисана код нас и да смо дисциплинованији него раније.

Ђуровски се присетио тренутка када је Јапан задесила природна непогода.

"Оно што ми је остало у меморији, јесте ситуација за време земљотреса и опасности од цунамија у Јапану. Ушли смо у брзи воз, после 15 успорио је, погледао сам Пиксија у страху, јер воз тамо стаје компјутерски ако се деси временска непогода. Преко интернета народ је сазнао да се десио земљотрес и да је најављен цунами. Превеликог страха није било, али јесте одговорности и зебње. Два сата смо чекали, воз нас одвео до првог града, ту слику у повратку за Нагоју, нећу заборавити. Држава је наредила да сва амбулантна кола из читаве земље крену према погођеном граду. Све време смо у супротној траци гледали колоне возила хитне помоћи, ватрогасаца и полиције, како иду према погођеном граду, Пикси и ја смо готово плакали", рекао је Ђуровски.

Гост Јутарњег програма РТС-а навео је да би Србија, по узору на Јапан, морала већ од дечијег узраста да уведе свест о понашању у тешким ситуацијама.

"Према мом мишљењу, то је најбољи народ и држава на свету. Они су намучен и напаћен народ, њих годишње погоди две до три елементарне непогоде. Од малена они уче како да се понашају у тим ситуацијама, спремни су на све. Та едукација од малена, то треба да се уведе код нас. Ово је прилика да то научимо, да се спроведу акције да се обуче млади, од свакодневних ствари, до оних већих. Код њих од вртића не постоје теткице које чисте школе, већ то раде ученици. Када је спорт у питању, нема чистача на стадиону после меча, постоје бројне кесе за ђубре и контејнери и играчи и стручни штаб воде рачуна о томе.

Фудбал се, према првим прогнозама, враћа у јуну, али ће до тада доста претрпети, што финансијски, што такмичарски.

"По неким предвиђањима фудбал се враћа у јуну, биће страха, неће бити превише публике, финансијски ће клубови трпети, летњи прелазни рок ће бити незгодан. Доста ће се изгубити од спонзора, Уефе, Фифе. Предстоји нам шест месеци периода где ће фудбал бити у паду, финансијски најпре. Звезда је разговарала са играчима, пристало се да у наредна три месеца плата смањи за 50 одсто. Са двојицом странаца раскинути су уговори и то ће олакшати буџет.

"Сви раде на смањењу плата и морамо да покажемо људскост, спортисти најпре. Широм света видимо да се одричу целих или делова плата, како би клубови наставили да раде као и раније. Партизан, Звезда и остали клубови организују се, купују респираторе, видимо да спортисти имају велико срце", рекао је Ђуровски.

За крај гостовања, Бошко Ђуровски истакао је најдражи моменат у играчкој каријери.

"Сигурно да је то гол против Реала. Пуна Маракана, победа од 4:2, у том тренутку то се не може описати, такав гол, таква утакмица, то је задовољство које ни Достојевски или Шекспир не могу описати. Ванземаљска радост. Данас ми такву радост причињава моја Ленка, унукица, не могу да је виђам често, али када је видим, поклоним јој нешто, причам са њом", закључио је Ђуровски.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво