Србија зна потенцијалне ривале, али с ким ће у групу ако се пласира на ЕП?

Жреб за Европско првенство у фудбалу 2020. биће одржан од 18 часова у Букурешту. Као и обично, жреб је полудиригован, већ су познати неки од састава група, а извлачење можете пратити на нашем порталу.

Да би се добро разумело извлачење група, потребно је објаснити формат такмичења и начин на који је Европска фудбалска унија (Уефа) направила распоред.

Континентално такмичење први пут у историји ће бити играно у 12 европских градова.

Мечеви групне фазе биће играни у свим градовима, осмина финала у Копенхагену, Букурешту, Амстердаму, Даблину, Билбау, Будимпешти и Глазгову, четвртфинала ће бити у Минхену, Бакуу, Санкт Петербургу и Риму, док ће се у Лондону играти полуфинале и финале.

Према плану који је Уефа направила, групе ће бити распоређене по следећим градовима:

група А: Рим (Италија) и Баку (Азербејџан)
група Б: Санкт Петербург (Русија) и Копенхаген (Данска)
група Ц: Амстердам (Холандија) и Букурешт (Румунија)
група Д: Лондон (Енглеска) и Глазгов (Шктотска)
група Е: Билбао (Шпанија) и Даблин (Р. Ирска)
група Ф: Минхен (Немачка) и Будимпешта (Мађарска)

На жребању ће репрезентације бити подељене у четири шешира, али осим њих, шансу да се пласирају имају и селекције које ће играти плеј-оф Лига нација. Једна од њих је и Србија.

први шешир: Белгија, Италија (домаћин), Енглеска (домаћин), Немачка (домаћин), Шпанија (домаћин), Украјина
други шешир: Француска, Пољска, Швајцарска, Хрватска, Холандија (домаћин), Русија (домаћин)
трећи шешир: Португал, Турска, Данска (домаћин), Аустрија, Шведска, Чешка
четврти шешир: Велс, Финска, победник плеј-офа Лиге нација А (Исланд, Бугарска, Мађарска, Румунија), победника плеј-офа Лиге нација Б (БиХ, Словачка, Р. Ирска, С. Ирска), победник плеј-офа Лиге нација Ц (Србија, Шкотска, Норвешка, Израел), победник плеј-офа Лиге нација Д (Грузија, С Македонија, Косово*, Белорусија)

Репрезентација Србије није успела да се пласира путем квалификација, па ће покушати да на ЕУРО оде кроз плеј-оф Лиге нација (од 26. до 31. марта). Да би се нашли на првенству, "Орлови" прво морају да победе на гостовању Норвешку и да потом пред домаћом публиком савладају Шктотску или Израел.

Уколико у томе успеју, познато је да ће бити део лондонске групе коју предводи Енглеска. Такође, познато је и које ривале Србија може да добије.

Осим Енглеза, ту ће бити још по једна екипа из другог шешира (Француска, Пољска, Швајцарска, Хрватска), једна из трећег (Португал, Турска, Аустрија, Шведска, Чешка) и победник плеј-офа Лиге нација Ц, односно Србија, Шкотска, Норвешка или Израел.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво