Нова одбрана, уигран напад – шта чека Звезду у Берну

После историјата, за вас смо припремили и целокупну анализу игре Јанг Бојса уочи дуела са нашим шампионом – Црвеном звездом. Швајцарски првак игра брз, нападачки и врло офанзиван фудбал, са много укрштања у навали, а пред дуел са Црвеном звездом, ужурбано су појачали и задњу линију тима.

Јанг Бојс је двоструки узастопни шампион Швајцарске и тернутни лидер Суперлиге са 10 освојених бодова после четири одиграна кола.

У досадашњем делу сезоне, Јанг Бојс је остварио три победе и један нерешен резултат. Побеђивали су Ксамакс, Лугано и Сент Гален, док су један бод освојили на премијери против Сервета код куће – било је 1:1.

Занимљиво је да су последњу такмичарску утакмицу одиграли у комбинованом саставу, без највећих звезда, које су чували за меч са Црвеном звездом, али су и поред тога савладали екипу Етоал Каруж са 1:0 у Купу Швајцарске.

С обзиром на то да квалификације за Лигу шампиона почињу управо у плеј офу, меч са нашим шампионом биће им шести у новој сезони.

Садашњи тим Јанг Бојса оформио је и селектирао данашњи тренер Ајнтрахта, Ади Хитер који је екипу напустио 2018, након освојене шампионске титуле – 13. у историји клуба. Од тада је на клупи тима Ђерардо Сеоане, млади и перспективни 40-годишњи тренер, бивши дефанзивац Луцерна и Грасхоперса и некадашњи млади репрезентативац Швајцарске.

Јанг Бојси под Сеоанеовим вођством играју нападачки и врло отворен фудбал.

На њиховом голу је од старта сезоне стандардан Давид фон Балмос који је на претходна четири меча примио три гола. Голман стар 24 године је поникао у Јанг Бојсима и ово му је трећа сезона на голу првог тима, за који је прошле сезоне бранио на 40 мечава.

Сеоане Херардо потенцира игру са четири фудбалера у задњој линији.

Јанг Бојс је уочи старта сезоне остао без једног од најбољих играча, врло продорног десног бека Ембабуа који је прешао у редове Волфсбурга за 10 милиона евра.

Данас ту позицију покрива Саиди Јанко, 23-годишњи бек који је током каријере наступао чак и у млађим категоријама Манчестер јунајтеда, да би потом искуство сакупљао Селтику, Сент Етјену, Порту и Нотингем Форесту за који је прошле сезоне одиграо 15 утакмица, без датог гола Прошао је све млађе категорије репрезентације Швајцарске.

На позицијама штопера, до сада су стандардни били новајлија Фабијан Лустенбергер и млади репрезентативац Швајцарске, 21-годишњи Седрик Сизигер, с тим што је на Сеоане на располагању имао и Николаса Биргија који подједнако добро покрива и позицију дефанзивног везног фудбалера, испред задње линије тима.

Лустенбергер има 31 годину и ове сезоне стигао је из Херте у којој је провео претходних 12 сезона, а конкуренцију у задњој линији сада ће појачати још једно звучно име – прекаљени интернационалац из Данске и бивши фудбалер Јувентуса, Фредерик Соренсен који је дошао у клуб на напозајмицу из Келна.

Интересантно је и да је Лустенбергер у клуб дошао тек пре месец дана, а већ је добио капитенску траку Јанг Бојса.

На месту левог бека нема изненађења – простор уз леву аут линију покрива Улиз Гарсија, бивши фудбалер Грасхоперса и Вердера из Бремена који игра своју другу сезону у клубу. Прошле године, одиграо је 23 меча за први тим.

Врло битан фудбалер у задњој линији шампиона Швајцарске је и универзалац Џордан Лотомба, који према замислима тренера Херарада Сеоанеа може да покрије позиције и левог и десног бека.

У Сеоаневој формацији, највећа промена одвија се на средини терена, где екипа има могућност брзе промене система из формације 4-2-3-1 у систем 4-3-3.

Оваква промена система углавном зависи од тога да ли ће у постави бити још увек повређени Миралем Сулејмани.

Сеоане потенцира игру са два централна везна играча, где простор испред централне линије махом покривају један од најстандарднијих Михаел Ибишер и новајлија Мартинс Переира – репрезентативац Луксембурга и бивши фудбалер Олимпика из Лиона који је ове сезоне дошао у клуб за два милиона евра.

Испред њих на средини терена наступа још један новајлија, Винсент Сиеро, бивши фудбалер Фрајбурга који је прошле сезоне играо за Сент Гален где је на 35 утакмица дао чак 11 погодака.

У таквој консталацији снага, Сулејмани наступа на позицији левог крила са константним уласцима у средину терена, како би омогућио левом беку Гарсији продор по левом крилу и ширину у игри тима.

Повређеног Сулејманија на истој позицији мењао је продорни крилни играч Шпилман, који је такође задобио повреду и његов наступ против Црвене звезде доведен је у питање. За разлику од Сулејманија, Шпилман углавном напада као класично лево крило.

Стога, Јанг Бојси трансформишу систем игре у 4-3-3 где на месту задњег везног наступа Ибишер, док Мартинс Переира и Сиеро помажу на средини, а у навали екипа игра са три нападача.

Најистуренији је 26-годишњи Камерунац Жан Пјер Енсаме, који је у претходне две сезоне у клубу постигао чак 28 погодака на 62 меча. Ове године, на четири утакмице Енсаме је дао исто толико голова и први је стрелац екипе.

Њему помажу брза и непредвидива крила, репрезентативац Обале Слоноваче Асале‚ који је поникао у клубу и још један Камерунац, Николас Енгамалу, стрелац 12 голова у прошлој сезони.

Оваква формација, омогућава крилима Енгамалуу и Асалеу да често мењају места, да траже простор, пас у дубину, али и ширину у игри како би се ослободио простор за центарфора Енсамеа између линија противничке одбране.

С обзиром на то да је Сиеро врло офанзиван фудбалер који се добро убацује из другог плана, стабилност и чврстину Јанг Бојсима на средини терена доноси још један новајлија, Ђанлука Гаудино, 22-годишњак који је поникао у Бајрну из Минхена.

У претходних пет сезона, главна звезда и капитен тима био је искусни, 35-годишњи центарфор из Француске, Гијом Оро. Легендарни нападач Јанг Бојса је до сада на 124 меча за клуб постигао чак 92 поготка, а прошле сезоне је на 28 утакмица дао чак 24 гола, чиме је освојио и титулу најбољег стрелца Суперлиге Швајцарске, испред саиграча Енсамеа, који је дао 15 голова.

Оро има повреду задње ложе, а ове сезоне је одиграо два меча без датог гола.

Што се тренера тиче, Сеоане је већ у првој сезони на клупи Јанг Бојса остварио највећи успех у новијој историји клуба – екипу је први пут увео у групну фазу Лиге шампиона, где су заузели последње место у групи са Јувентусом, Манчестер јунајтедом и Валенсијом.

Остварили су и једну победу над италијанским прваком код куће са 2:1, док су на свом стадиону у Берну ремизирали и са Валенсијом 1:1. Преостала четири меча су изгубили.

Сеоане је прошле сезоне успео и да одбрани титулу шампиона, после пуних 58 година, а Суперлигу су завршили са чак 20 бодова предности у односу на другопласирани Базел.

Његов тим игра врло офанзивно, са веома брзим нападачима, а завршни пас до сада је углавном зависио од Сиера, плејмејкера тима.

У завршницу напада неретко долазе и са по шест играча, и управо би то могао бити највећи проблем у Сеоанеове екипе – претерана офанзива и нешто спорије враћање у одбрану.

Не потенцирају висок пресинг и брзо преносе лопту на противничку половину.

Врло су дисциплиновани и нападају разноврсно, али се пре свега уздају у ценатарфора Енсамеа којег неретко траже и дугим лоптама, уколико остану без опција да брзо пренесу тежиште игре на противничку половину.

Ради се о тиму који игра на гол више, чија одбрана услед такве поставке, често трпи притисак после противничких контранапада.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво