Читај ми!

Ел Џануб – феминистички стадион или поштовање традиције поморства

Стадион Ел Џануб налази се на 23 км од центра Дохе. Ово је први стадион наменски изграђен за Светско првенство 2022. Иако се номинално налази у региону Ел Вакра, стадион је физички стациониран општини у Ел Вукаир.

Стадион има капацитет 40.000 седећих места. Репрезентација Србија на Ел Џанубу игра другу утакмицу групне фазе такмичења против Камеруна, 28. новембра.

Простор где се налази ова фудбалска арена био је предвиђен за спортско-рекреативни центар.

На преко 58 хектара требало је да се налазе два фудбалска стадиона укључујући и Ел Џануб, али још 20 хектара зелених површина са око 800 стабала дрвећа.

То би учинило ово пространство највећим спортско-рекреативним парком у Катару. Од идеје се делимично одустало, а рекло би се, половина плана је реализована.

На овом јединственом месту, поред новоизграђене раскрснице ауто-пута, направљен је стадион који је, према сведочењима стручњака и грађана Катара, већ постао један од оријентира Дохе, укупне висине од 48 метара и вредности од око 588 милиона евра.

До стадиона се долази црвеном линијом метроа, станица Ел Вакра налази се на 4,5 км од стадиона, а у оптицају ће бити и аутобуси који ће саобраћати од почетка до краја Мундијала.

Први стадион Захе Хадид 

Још 2013. године потписан је уговор о дизајну са светски познатом архитектом и њеном компанијом, Захом Хадид. У периоду ратификовања уговора, Захи Хадид је то требао да буде први стадион који би она и њена компанија креирали.

Због форме и дизајна, таблоидни медији широм света прозвали су Ел Џануб феминистичким стадионом, због изгледа са висине, али званична интерпретација изгледа је у вези са поморством у Катару.

Инспирисан је традицоналним катарским рибарским бродом – Дауом (Dhow). С једне стране, његов бели спољашњи облик подсећа на једра која покреће ветар. С друге стране, унутрашња страна крова са снажном употребом конструисаног дрвета подсећа на труп брода. И коначно, целокупна форма је нешто по чему је Заха Хадид позната широм света.

Подсећања ради, на основу плана Захе Хадид и њеног студија у Београду је требао бити направљен велелепни, футуристички хотел на месту некадашње фабрике "Беко", али се од плана и реализације одустало.

Свеукупно, Ел Џануб изглда изузетно импресивно, визуелни утицај унутра је донекле умањен техничким платформама које лебде испод купола, јер држе рефлекторе у оптималним позицијама ради бољег осветљења.

Кров је обложен тефлоном, а време које је потребно да се отвори, односно затври је око 30 минута.

Док други стадиони у Катару обично имају неки облик отвора како би се обезбедила размена ваздуха између унутрашњости и околине, овде је један од циљева био да се контролише температура унутрашњости током догађаја.

Ал Џануб је у потпуности затворен и не нуди природну вентилацију. Због тога унутрашњи клима уређаји појачано раде него на другим стадионима. Аеродинамична форма и клизни кров штите публику од врућих ветрова.

Захваљујући модуларној конструкцији, капацитет стадиона ће бити смањен са 40.000 на 20.000 након турнира, а вишак седишта - са вишег нивоа - биће дониран пројектима за развој фудбала у иностранству.

Стадион ће бити домаћин шест утакмица групне фазе, као и једног меча осмине финала.

Утакмице Светског првенства које ће бити одигране на Ал Џануб стадиону:

22. новембар
Група Д: Француска - Аустралија

24. новембар
Група Г: Швајцарска - Камерун

26. новембар
Група Д: Тунис - Аустралија

28. новембар
Група Г: Камерун - Србија

30. новембар
Група Д: Аустралија - Данска

1. децембар
Група Х: Гана - Уругвај

5. децембар
Осмина финала: 1Е - 2Ф

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво