Читај ми!

Прилика да "орлови" буду они прави – време је за наплату Швајцарској

Швајцарска је на Мундијалу у Русији, уз помоћ Фифиних судија, завила фудбалску Србију у црно. Четири године касније Драган Стојковић Пикси предводи генерацију која је фудбалски сазрела и која пред собом има чисту ситуацију – само победа на "974 стадиону" води "орлове" у осмину финала Мундијала у Катару. Нагомилале су се камате на тај швајцарски "дуг", али биће довољно ако се намири главница, пласман у нокаут фазу и осећај поноса српске фудбалске нације.

Прилика да "орлови" буду они прави – време је за наплату Швајцарској Прилика да "орлови" буду они прави – време је за наплату Швајцарској

Фудбалери Србије освојили су један бод у прве две утакмице на Светском првенству у Катару, пораз од Бразила и реми са Камеруном, али и даље имају шансу да се пласирају у осмину финала. Потребно је "само" да у последњем колу савладају Швајцарску.

А утакмица против селекције из земље млека, сатова и чоколаде, има своју историју - пре само четири године два национална тима састала су се у групној фази Мундијала у Русији, а победу су однели "крсташи".

Фудбалска јавност у Србији сигурно се сећа недосуђеног пенала за "орлове", немачки судија Брих и тада експериментални ВАР остали су неми на рвачке захвате швајцарске одбране на Митровићу, па је противник после преокрета однео три бода и касније отишао у нокаут фазу такмичења.

У сећању је остао и начин на који су швајцарски Албанци Гранит Џака и Џердан Шаћири прославили поготке - рукама показујући двоглавог орла, што је провокација коју ни Фифа ни швајцарски савез нису санкционисали.

Четири године касније, време је за "освету". И то искључиво у фудбалском смислу. Нека се други баве политиком, провокацијама, суђењем, на "орловима" је да покажу квалитет и савладају јаког противника, чиме би одвели национални тим у осмину финала Мундијала, први пут од Француске 1998. године.

Ситуација у Групи Г је јасна - Србија би победом над Швајцарском претекла ривала на табели и пут у нокаут фазу био би отворен.

Осим уколико, што је тешко очекивати (не и немогуће), Камерун не шокира Бразил у последњем колу. У том случају тријумф над Швајцарцима морао би бити за гол убедљивији него евентуална победа афричке селекције над "кариокама".

Иако медијима круже поједине нефудбалске теме, "орлови" су фокусирани на терен, односно дуел са Швајцарском, а селектор Драган Стојковић Пикси има проблема са повређеним играчима.

Митровић и Влаховић дошли су ровити на Мундијал, у међувремену се на повреде пожалили Сергеј Милинковић-Савић, Страхиња Павловић и Милош Вељковић, али Пикси на располагању има довољно квалитетних фудбалера који на терену могу да надоместе сваки изостанак и дођу до преко потребне победе.

Има и швајцарски селектор Мурат Јакин кадровских проблема - Шаћири одавно не игра на препознатљивом нивоу, повреде вуку Нико Елведи и Ноа Окафор, као и Јан Зомер, први голман националног тима који се од повреде опоравио у последњи час, пред старт Мундијала.

Ипак, то није спречило "крсташе" да у првој утакмици на турниру минималним резултатом савладају Камерун, а онда на исти начин доживе пораз од Бразила, који их ставља у добру позицију пред последње коло - бод ће вероватно бити довољан за осмину финала.

Против Бразила "орлови" нису били на свом нивоу, против Камеруна су приказали део раскошног талента, али на крају дозволили грогираном противнику да извуче реми, па се очекује да против Швајцарске искажу свој пуни потенцијал и коначно забележе тријумф.

Утакмица са Швајцарском игра се на "974 стадиону", вероватно најегзотичнијем у Дохи, а главни судија биће Аргентинац Фернандо Рапалини.

Само 90 минута љуте борбе дели Србију од пласмана у осмину финала Мундијала, а, без обзира на квалитет противника, чињеница је да "орлови" судбину држе чврсто у својим рукама.

Па, нека Вања "зазида" свој гол, Миленковић стави у џеп нападаче Швајцарске, а Тадић диригује течном игром "орлова", чије ће нападе головима завршити Митровић и Влаховић.

Португалија спремно чека у осмини финала...

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво