Читај ми!

Луксузни поклони руским олимпијцима изазвали контроверзе

Поклони руским олимпијцима, освајачима медаља на недавно завршеним Летњим играма у Рио де Жанеиру, попут луксузних аутомобила, станова, па чак и тркачких коња, изазвали су контроверзе.

Руски председник Владимир Путин увео је обичај да се руским олимпијским херојима додељују велике суме новца, а понекад и неки нежељени поклони.

Мање од 24 сата пошто су десетине освајача олимпијских медаља добиле аутомобиле БМW од премијера Дмитрија Медведева, на интернету се појавио оглас за продају једног од њих, с фотографијама на којима се на аутомобилу виде налепнице којима се слави медаља из Рија.

Не зна се ко је дао оглас за продају БМW X6 за 4,67 милиона рубаља (72.000 долара), али брзо је повучен са интернета.

Агенција АП је од руске агенције Р-спорт добила информацију да је продавац један руски олимпијац који сматра да је аутомобил гломазан за њега.

Уметнички клизач Максим Транков, који је добио Мерцедес-Бенц СУВ за златну медаљу 2014. године, изјавио је да само неколицина олимпијаца може себи да приушти да чак само и користи такав аутомобил.

"Нико није размишљао да такви аутомобили нису ослобођени од пореза на луксузну робу, да ни њихово коришћење није јефтино, да наша примања то не могу да покрију. И ја бих продао свој због тога. Да ли сви мисле да су сви спортисти плаћени као фудбалери, хокејаши или тенисери?", питао је Транков на Твитеру.

Гиманстичарка Седа Тутхалијан је рекла да свој аутомобил не може да вози пошто има 17 година, те још нема возачку дозволу.

Читаоци сајтова већином подржавају право спортиста да продају скупе олимпијске поклоне, а многи други критикују што Кремљ демонстрира расипништво, док су пензиони систем и здравство у беспарици. За сада се не зна колико је руска влада платила поклоне олимпијцима.

ТВ "Росија 24" је објавила да је флоту аутомобила БМW обезбедио Олимпијски фонд за подршку, који финансира група највећих руских богаташа, али да су уз то дате и новчане награде од по неколико десетина хиљада долара, делом из федералног буџета.

Регионалне владе су такође понудиле своје поклоне, а неке су то јавно истакле као знак своје великодушности, упркос финансијској кризи у којој се и саме налазе.

Кавкаски регион Северне Осетије је прошлог месеца обећао по стан сваком освајачу олимпијске медаље са своје територије, а шеф региона Дагестана је шест милиона рубаља (93.000 долара) у готовини и тркачког коња дао олимпијском шампиону у рвању Абдулрашиду Садулајеву кога москвски радио критикује због насилничке вожње блиставим аутомобилом БМW.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(недеља, 28. авг 2016, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

A gde su nasoj braci domaci automobili?

Zaista, jako me cudi da bratska Rusija poklanja nemacka auta...
Nama nesto braca govore za Kosovo, a oni sami ne postuju svoje! Kakva su to braca!? Interesna?

(недеља, 28. авг 2016, 18:11) - Родољупци [нерегистровани]

Сигуран сам да су спортисти очекивали...

Москвич,Волгу,Запорожец,ЗИЛ или бар Калашњиков...

(недеља, 28. авг 2016, 12:10) - anonymous [нерегистровани]

Овако треба

Могао је АП да објасни ко су били спонзори при куповине аутомобила. Дакле, није руска држава дала ниједну једину рубљу за куповину аутомобила произведених у Русији, тачније Калињинграду. Спонзори су велики руски пословни људи типа Дерипаске, Абрамовича... који чине "народно угодна дела" и који су склопили дугогодишње уговоре за спонзорисање спорта и спортских резултата. Добро спортистима, добро фабрици, добро држави а добро богме и великим биѕнисменима.

(недеља, 28. авг 2016, 09:51) - Владимир [нерегистровани]

Свака част

То је за сваку похвалу, а не за презир.

(недеља, 28. авг 2016, 09:03) - anonymous [нерегистровани]

???????

12 god. zivim po Rusiji i posle svake olimpijade sportisti su dobijali ovakve poklone nije ovo prvi put ....svska cast drzavi kako se odnose prema sportistima ....

(субота, 27. авг 2016, 21:21) - Ово је BMW! [нерегистровани]

И лепо и корисно!

Немачка технологија и руска дарежљивост!

(субота, 27. авг 2016, 14:54) - Jao botovi [нерегистровани]

Licemerstvo Rusofoba jos manje

Sta hoces da kazes? Kakve veze sa bilo cim ima dal je poklon proizveden u Nemackoj, Kini ili Rusiji? Inace samo se nemacka kola vracaju, ostali pokloni ne.

Takav argument samo Rusofob moze da napravi. Jer vase licemerstvo nema granicu, steta samo sto isto nije slucaj i sa vasom logikom.


(субота, 27. авг 2016, 14:36) - Jao,rusofobi! [нерегистровани]

Odg: Poklanja nemacke automobile,

Imas pravo, izgleda da ih bas zato i vracaju!

(субота, 27. авг 2016, 14:21) - Вук [нерегистровани]

Ауто

БМВ се за руско тржиште производи у Русији. Дакле све од израде делова аута до састављања, све се ради у Русији.

(субота, 27. авг 2016, 14:05) - anonymous [нерегистровани]

Јасно и гласно

Prave se u Kaliningradu.