Koreni

U rustičnim selima Gornji Račnik i Bagrdan, nedaleko od Jagodine, Radio-televizija Srbije je, u izvršnoj produkciji producentske kuće "Eye to Eye", započela 06. oktobra 2017. godine snimanje igrane televizijske serije "Koreni", napisane po antologijskom romanu Dobrice Ćosića. "Koreni" su drugi roman Dobrice Ćosića, objavljen 1954. godine. Književna kritika "Korene" svrstava u poetski psihološki roman, a za njega je pisac dobio i NIN-ovu nagradu.

Roman "Koreni" deo je kulturne zaostavštine naše zemlje i ova serija predstavlja nastavak tradicije kojom Radio-televizija Srbije ekranizuje vrhunska dela srpske književnosti. Priču o srpskoj porodici Katić, koja će imati deset celovečernjih epizoda, režira Ivan Živković, a dramatizaciju knjige u scenario je pretočio Đorđe Milosavljević. Urednik serije je Marko Novaković.

Radnja romana i serije odigrava se u imaginarnom selu Prerovo, u poslednjim decenijama 19. veka, za vreme kralja Milana, a prati život bogate seoske porodice Katić: Aćima Katića, čoveka tradicionalnog kova i radikala, i njegovih sinova Vukašina i Đorđa. Budući političar i očeva nada, Vukašin se vraća sa studija u Parizu i saopštava ocu da se ženi kćerkom liberala Tošića, Aćimovog političkog neprijatelja, i da prelazi u stranku budućeg tasta. Aćim, zagriženi radikalski vođa, ne može to da oprosti sinu koga se javno odriče, i besan poziva meštane na podizanje bune. Kao da to nije dovoljno, drugi njegov sin Đorđe, ugledan i bogat seljak, i njegova supruga Simka imaju ozbiljne probleme, jer ni posle petanaest godina braka nemaju decu. Đorđe utehu traži u alkoholu, dok očajna Simka u strahu od gašenja loze odlučuje da zatrudni sa slugom.

U mnoštvu motiva i tema posebno se izdvajaju motiv porodice i porodičnog sukoba između očeva i sinova, porodično poreklo i problem identiteta, održavanje kultova srpske nacionalne mitologije, politički sukobi koji dovode do narodnog i porodičnog raskola i iskorišćavanje srpskog seljaštva za niske političke pobune, oblikovanje srpskih intelektualaca školovanih u inostranstvu, patrijarhalna despotija kao kult, uloga i položaj žene u porodici...

Glavne uloge u seriji tumače Žarko Laušević, Igor Đorđević, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Bogdan Diklić, Nenad Jezdić, Dara Džokić, Goran Šušljik ... i mnogi drugi.

Direktor fotografije Goran Volarević, scenograf Milenko Jeremić, kostimograf Boris Čakširan, šminker Marija Jovanović Kovačević, kompozitor Irina Dečermić, montažer Dejan Urošević.

Premijera igrane serije "Koreni" očekuje se u 2018. godini.

 

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 16. dec 2018, 17:20) - anonymousZoran [neregistrovani]

crkva

Serija je mnogo profesionalnije uradjena nego serijal o Nemanjicima.Svaka cast a posebno mi je drago sto je crkva koju posecuju Katici u mojoj neposrednoj blizini stanovanja.Predeo je velicanstven.Zoran

(četvrtak, 01. nov 2018, 16:42) - Grančica [neregistrovani]

Zadivljujuće !

Bravo! Bravo!
Konačno da se pojavi serija vredna i dostojna našeg vremena i pažnje. Primer kako treba da se prave serije i zadatak drugima da se potrude da ih dostignu.
Fenomenalna gluma!

(subota, 13. okt 2018, 22:56) - anonymous [neregistrovani]

Koreni

Drugacije sam zamisljala Simku...

(ponedeljak, 05. mar 2018, 10:50) - Jelena [neregistrovani]

Pun pogodak!

Vec dugo smo cekali da se jedna ovakva tematika konacno ekranizuje..s obzrom na odabir glumaca koji su vec dokazani da su fantasticni u svom poslu,osecam da ce seirija biti pun pogodak...sa nestrpljenjem ocekujemo njeno emitovanje!