Uskoro: „Senke nad Balkanom“

O seriji „Senke nad Balkanom“ govori se gotovo pola godine. To je u osnovi politička triler-drama, sa elementima mistike. Radnja je smeštena u tridesete godine prošlog veka, u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno u Kraljevinu Jugoslaviju. Za ovu krimi-misteriju scenario su, prema filmskoj priči Stevana Koprivice, napisali Danica Pajović, Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić.

Glavna okosnica serije Senke nad Balkanom jeste Beograd tridesetih godina prošlog veka, gde su se u to vreme spoticale velike istorijske, privredne i društvene okolnosti koje ga stavljaju u srž Balkana.

Ceo serijal je podeljen u tri sezone. Prva sezona (period od 1928. do 1940. godine) pokriva period neposredno pred ubistvo hrvatskog narodnog poslanika Stjepana Radića u Narodnoj Skupštini SHS i uvođenje diktature.

Druga sezona obrađuje period pred ubistvo kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju, 1934. godine i završava se činom njegovog ubistva.

Treća sezona je smeštena pred sam početak Drugog svetskog rata, i raspad Kraljevine Jugoslavije.

U uzbudljivoj trilerskoj naraciji, prepunoj obrta i dosada nepoznatih istorijskih događaja, zapravo se oslikava Evropa u predvorju događaja koji će obeležiti 20. vek, sa Beogradom kao neuralgičnom tačkom i mestom u kome su se uvek ukrštali i sukobljavali najrazličitiji svetski interesi. Radnja se odigrava pretežno u Beogradu, ali i Sankt Peterburgu, Beču, Ženevi, Makedoniji, Herceg Novom...

Glavne uloge u seriji tumače: Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović, Marija Bergam, Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Branimir Brstina, Slobodan Boda Ninković, Dragan Petrović Pele, Milica Gojković, Toni Mihajlovski, Miloš Samolov, Marko Živić, Iva Kevra, Nikolina Jelisavac, Aleksandar Stojković.

Reditelji serije su Dragan Bjelogrlić, Kosta Đorđević, Danilo Bećković, Srđan Spasić i Miroslav Lekić. Direktor fotografije Ivan Kostić, scenograf Goran Joksimović, kostimograf Boris Čakširan, montažer Lazar Predojev.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 22. okt 2017, 14:13) - Suzana [neregistrovani]

vreme emitovanja serije na rts satelitu

Poštovanje,

Zanimalo bi me da li će se nova serija " Senke nad Balkanom" u nekoj skorijoj budućnosti emitovati na rts satelitu- za ljude koji žive u inostranstvu ? Hvala na odgovoru.