Novi album grupe Galija

Grupa Galija je završila snimanje novog albuma pod nazivom "Mesto pored prozora", koji možete naći u prodavnicama PGP-a.

Grupi Galija je ovo dvadeseti album na kojem se nalazi deset novih pesama. Neke od njih su Više nisam tvoj, Kakav džez, Što se bore misli moje, Meni si lepa... Testove je pisao Predrag Milosavljević, a muziku je radio Nenad Milosavljević. Za pesmu "Zločin i kazna" snimljen je i spot, koji možete da pogledate i na sajtu. 

Grupa Galija osnovana je u Nišu, 1976. godine.

Nenad Milosavljević, osnivač i lider grupe Galija, već tada poznat u Nišu kao kantautor i samostalni muzičar (vokal, akustična gitara, usna harmonika) okupio je rok grupu za učešće u pozorišnoj predstavi "Treća polovina" amaterske pozorišne družine iz Niša.

Prva proba grupe održana je 04.01.1976. godine u prostorijama Doma kulture u Nišu. Nenada Milosavljevića na probi i tokom predstave pratili su Goran Ljubisavljević - Gorča (gitara), Predrag Branković (bas), Nenad Tančić - Tanča (bubnjevi), Bratislav Stamenković - Čaki (klavijature) i Predrag Milosavljević (prateći vokal).

Dogovor o osnivanju grupe postignut je u niškoj kafani "Galija" poznatoj po tome što su se u njoj okupljali umetnici i boemi grada Niša. Posle početnih lutanja u traženju imena za grupu, naziv legendarne kafane preuzet je i usvojen kao najbolje rešenje.

Prvi značajan uspeh Galija je postigla pobedom na Zaječarskoj gitarijadi 1978. godine nastupajući u sastavu: Nenad Milosavljević (vokal, akustična gitara, usna harmonika), Goran Ljubisavljević (gitara), Predrag Branković (bas), Boban Pavlović - Čalton (bubnjevi) i Zoran Stanković (klavijature).

Nekoliko meseci posle pobede na Zaječarskoj gitarijadi Galija je nastupila (sa novim klavijaturistom Ljubodragom Vukadinovićem) na Omladinskom festivalu u Subotici, gde je proglašena za istinsko otkrovenje finala festivala "Omladina 78″.

Tokom 1978. godine Galija nastupa kao predgrupa na turneji grupe Smak.

Koncert Galije u "Studiju M" u Novom Sadu (zajedno sa domaćom džez grupom "Meta džez sekcija") bio je uvod u zapažen nastup na novosadskom "BOOM festivalu 78″ krajem 1978. godine. Tada grupa Galija dobija ponudu od Produkcije gramofonskih ploča Radio televizije Beograd za snimanje svog prvog albuma.

Decembra 1978. godine počinje snimanje prvog albuma. To snimanje završeno je naredne 1979. godine. Produkcija gramofonskih ploča Radio televizije Beograd objavila je prvi album grupe Galija u julu 1979. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar