Socijalni program RTS-a

Informacije o socijalnom programu Radio-televizije Srbije

Posle jednogodišnjih priprema Upravni odbor Javnog servisa Srbije usvojio je spisak radnika RTS-a obuhvaćenih socijalnim programom. Od ukupno 4.024 zaposlena radnika, na socijalni program odlazi njih 650, saopštio je Kolegijum RTS-a.

Predlog programa rešavanja viška zaposlenih

Obaveštenje

Uslovi za sprovođenje socijalnog programa dogovoreni su između sindikata, menadžmenta RTS-a i Vlade Republike Srbije. Radnicima će biti isplaćeno po 200 evra za godinu dana radnog staža, tako što će RTS snositi polovinu troškova, a nadležna ministarstva Vlade Republike Srbije drugu polovinu.

Radnicima stoji na raspolaganju i mogućnost da se umesto ovakve isplate opredele za primanje 10 prosečnih zarada na nivou Republike Srbije, plus 100 evra koje obezbeđuje RTS, navodi se u saopštenju. (Kompletnu informaciju možete videti na linku: Predlog programa rešavanja viška zaposlenih)

U skladu sa propisima, formirana je Komisija za žalbe koja će odlučivati o svakom eventualnom prigovoru.

Procena menadžmenta je da u RTS-u ima još oko 1000 radnika koji ispunjavaju uslove za odlazak, kao tehnološki višak, što bi oslobodilo mesta za zapošljavanje oko 300 mladih i stručnih novinara, inženjera, tehničara i grafičara. Predviđeno je da se u dve sledeće godine kao tehnološki višak, broj zaposlenih smanjuje za po 500 radnika, piše u saopštenju.

Odlaskom 650 radnika na socijalni program i 211 zaposlenih koji prelaze u novoosnovano Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze, RTS štedi za troškove programa i tehnološku obnovu oko 10 miliona evra na godišnjem nivou.

Na usvojenom spisku za socijalni program je i 276 radnika Radio-televizije Priština. U pregovorima sa nadležnim ministarstvima dogovoreno je da najmanje 100 radnika iz tog sastava, u prvom redu zaposlenih koji žive u Zvečanu, Gračanici, Šilovu, čine osnovu mreže srpskih medija na tom delu Srbije, sa kojima će RTS potpisati posebne ugovore o razmeni informacija i poslovnoj saradnji.

Ta mreža srpskih medija na Kosmetu biće organizovana kao akcionarska društva. Radio-televizija Priština ostaje u Statutu RTS, kao neodvojivi deo Medijskog javnog servisa Srbije.

Istovremeno, RTS preuzima obavezu da u sledećih mesec dana u Prokuplju i Kuršumliji formira svoja dopisnistva kako bi taj deo Srbije bio pokriven u informativnom pogledu, navodi se u saopštenju Kolegijuma RTS-a.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 27. avg 2010, 22:01) - anonymous [neregistrovani]

soc.program

interesuje me kada ce biti sledeci socijalni program