Čitaj mi!

Dragan Bujošević novi generalni direktor RTS-a

Upravni odbor Radio-televizije Srbije izabrao je novinara iz Beograda Dragana Bujoševića za generalnog direktora.

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Zoran Popović rekao je posle sednice na kojoj je Bujošević izabran za generalnog direktora da je bilo više dobrih kandidata.

Popović je dodao da je Bujošević dobio šest glasova članova Upravnog odbora, što je dvotrećinska većina ukupnog broja njegovih članova i istakao da bi Bujošević za mesec dana trebalo da stupi na dužnost.

U ime Upravnog odbora Popović je čestitao Draganu Bujoševiću i RTS-u.

Proces glasanja završen je za pola sata, ističu u Upravnom odboru.

"Sve one priče da niko neće biti izabran, da je konkurs namešten nisu bile tačne. Mislim da smo uspešno, veoma kolegijalno obavili taj posao", istakao je Popović.

Pred novim generalnim direktorom su ozbiljni zadaci.

"Veoma težak posao. Tu je pitanje pretplate, takse, dalja sva pitanja u vezi sa finansijama. Pred Bujoševićem stoji velika reorganizacija medijske ustanove, nova sistematizacija radnih mesta i još niz poslova", objasnio je Popović.

Finansiranje jeste prioritet, svestan je novi direktor. Dragan Bujošević navodi da postoji nekoliko predloga za rešavanje finansijske situacije, o kojima bi trebalo razgovarati sa predstavnicima različitih ministarstava.

"Drugi deo se tiče samog programa RTS-a, pre svega informativnog programa, koji bi trebalo da ostane otprilike kakav jeste. Da zadrži taj profesionalni nivo i, ako može, da ga poboljša, zato što RTS do sada, koliko sam ja shvatio, nije imao primedbi da ne ispunjava te standarde, i to je dobro i pohvalno za RTS", rekao je Bujošević i istakao da više niko ne govori o RTS-u na loš način.

Konkurs za generalnog direktora Upravni odbor Radio-televizije Srbije objavio je 10. februara. Prijavilo se 26 kandidata, a formalno-pravne uslove ispunilo je njih 11.

Dragan Bujošević je rođen u Beogradu 1954. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smer novinarstvo. Bio je glavni urednik Evropljanina i Politike, a radio je i u NIN-u kao novinar i zamenik glavnog urednika.

Dobitnik je brojnih nagrada: Godišnje nagrade Politike, Nagrade "Duda Timotijević" za unapređenje TV novinarstva 2001, Nagrade BK fondacije za novinarstvo i publicistiku 2002. godine, Nagrade "Staša Marinković" lista Danas za analitičko novinarstvo 2008. godine.

Objavio je knjigu Peti oktobar – 24 časa prevrata.

broj komentara 35 pošalji komentar
(nedelja, 10. maj 2015, 04:51) - anonymousMira Spasojevic [neregistrovani]

Cestitka

Hvala Upravnom odboru. Cestitam Bujosevicu. Ovo ti je HVALA od mene. General Vojske i general policije Mira Spasojevic.

(sreda, 06. maj 2015, 09:46) - Zubovic Rade [neregistrovani]

skeptik...ali dajmo mu sansu

Vidim da se vecina komentatora u svojim ocenama opredeljuje prema izabranom kandidatu g. Bujosevicu na osnovu njegove ideoloske odnosno politicke orjentacije, sto nije nista novo i nesvakidasnje za Srbiju ali bi moglo biti pogubno po sami RTS, zaposlene na njemu i celokupnu javnost,odnosno buducnost "javnog servisa". Dobar novinar ne znaci i dobar direktor. Kao sto se dobar elektricar ne bira za direktora EPS-a,dobar postar za diretkora Posta Srbije ili Zika vodovodzija koji ume da dobro narezuje cevi za direktora Vodovoda, tako je Upravni odbor prilikom izbora trebao da vodi racuna da RTS-u ne treba na celu kuce dobar novinar vec dobar i sposoban menadzer. Dovoljno dobrih novinara ima na samom RTS-u i ako se vodilo tom logikom da novinar treba da bude na celu RTS-a a ne sposoban menadzer, onda je to trebao da bude neko iz same kuce.

(sreda, 06. maj 2015, 08:54) - anonymous [neregistrovani]

Nadam se ...

da ce Bujke uneti vise svetla u ovaj informativni mrak.

(sreda, 06. maj 2015, 08:48) - anonymous [neregistrovani]

Честитам на избору!

Предлажем да се ојача школски програм, научно-популарне емисије и да се не подлеже стилу "пинко и осталих визија".
Само напред!

(sreda, 06. maj 2015, 07:58) - marko [neregistrovani]

eto!

Eto vam dokaza da je prica o cenzuri sarena laza.

(sreda, 06. maj 2015, 07:25) - anonymous [neregistrovani]

i nisam odusevljen

plasim se da cemo izgubiti jedinu nepristrasnu televiziju i sajt, nas rts, jedino vama sam verovao, molim vas da ostanete onakvi kakvi ste bili, korektni i profesionalni, ovi ostali vuku ili na jednu ili na drugu stranu..

(sreda, 06. maj 2015, 06:37) - Lala [neregistrovani]

Zašto katastrofa?

Nije mi jasno po čemu je izbor Bujoševića katastrofa? Dozvolimo čoveku da radi posao za koji je izabran i samo bih ga zamolila da od RTS nepravi Pink i njemu slične. Što se tiče Mirkova svaka čast, ali sam stekla utisak da on nije želeo da bude direktor ovakvog giganta, jer RTS to jeste, a temelje ovog giganta i ove odlične televizije je postavio odlični nažalost pokojni Aleksandar Tijanić što se nesme nikako zaboraviti.

(sreda, 06. maj 2015, 03:33) - anonymous [neregistrovani]

Svasta

Vi koji ste se potpisali kao Srpska posla ocito i ne gledate Rts, jer on niti je crkvena televizija niti je samo za Srbe. Uostalom, bar Srbija je ispostovala sve svoje gradjane proteklih godina pa svi slobodno zive u njoj i postuju svoje crkve, pa tako zasluzuju i Srbi.

(sreda, 06. maj 2015, 02:39) - Ilija [neregistrovani]

rts

Bravo, cestitke na izboru. Vujosevic mi deluje dobar i sposoban. A to ako je malo opziciono nastrojen to dokazuje da nema diktature u drzavi kad na celu javnog servisa je neko blizak opoziciji kao sto kazu neki ovde, sto ne mislim da je tako. A ako ima diktatura pa valjda vlast bi postavila neku njihovu licnost. Inace RTS ne treba nista da menja nego da nastavi ovako kao je poceo samo da pojaca to na visi nivo i normano za sve to treba vise finasija koje nadam da ce da se rese u buduce.i RTS vec sledi bbc i   najbolji je Javni servis u regionu. i ima bbc kvaliteta.Poz i samo tako nastavite sa kvalitetom. i bicete istitucija od ugeda i kvaliteta. Poz iz Makedonije.

(sreda, 06. maj 2015, 00:12) - anonymous [neregistrovani]

čestitam ali

Kako rešiti višemilionski dug rts-a. nadamo se da ima program. Srećno