Читај ми!

RTS 3 : Novo ime i znak programa kulture i umetnosti

Od ponedeljka, 8. juna, specijalizovani celodnevni program kulture i umetnosti RTS Digital promeniće naziv i vizuelni identitet u RTS 3.

Na pragu prelaska sa analognog na digitalni sistem emitovanja, od samog početka emitovanja 2008. godine, ovaj program se razvio u kanal prepoznatljivog identiteta, kao jedinstveni TV kanal kulture i umetnosti.

Osim značajne programske misije u približavanju kulturno-umetničkih sadržaja domaće i strane proizvodnje vrhunskog kvaliteta najširoj publici, ovaj program tokom proteklih šest i po godina emitovanja ima značajnu tehničko-tehnološku misiju u tranziciji na digitalnu tehnologiju i standarde u proizvodnji i emitovanju programa koje donosi novo doba televizije.

Ovo je prvi domaći program koji se od prvog dana emituje u formatu slike 16:9.

U skladu sa jasnim ciljevima i uredničkom koncepcijom iskazanom u realizovanom emitovanju tokom prethodnih godina, RTS će na svom celodnevnom specijalizovanom programu kulture i umetnosti - RTS 3, nastaviti da emituje program koji je namenjen zahtevnim gledaocima i pridobijanju njihovog poverenja, kako u pogledu kvaliteta slike i zvuka tako i kvaliteta emitovanih emisija i drugih sadržaja.

U buduće RTS 3 će istovremeno nastojati ne samo da održi postignuti nivo kvaliteta nego i da dopre do gledalaca povećanim brojem emisija proizvedenih u HD tehnologiji i još probranijim programskim sadržajima: muzičkim, kulturno-umetničkim, dokumentarnim, dečjim... poštujući postavljene i uspostavljajući nove standarde kvaliteta.

STRUKTURA RTS 3 PO PROGRAMSKIM BLOKOVIMA EMITOVANjA

Specijalizovani program kulture i umetnosti se emituje 24 sata dnevno, od čega osam sati premijerno i dva puta reprizno:
Premijerni blok - 16,00 do 00,00
prva repriza - 00,00 do 08,00 (narednog dana) i
druga repriza - 08,00 do 16,00.

TIP PROGRAMA

RTS 3 je specijalizovani program kulture i umetnosti. Budući da je nekomercijalni program u programskoj šemi nema reklamnih blokova niti bilo koje druge programske mogućnosti za ostvarivanje profita.

PROFIL PROGRAMA I PROGRAMSKE PROPORCIJE

RTS 3, kao kanal kulture i umetnosti, u svojoj programskoj ponudi i dalje će imati visokokvalitetna programska ostvarenja koja prate evropske tokove i istovremeno neguju nacionalni identitet, kulturu, jezik, tradiciju...

U projekciji strukture emitovanja programa definisane su proporcije u emitovanju pojedinih programskih vrsta koje bi trebalo da zadovolje i opravdaju kako zakonske smernice tako i definisani profil specijalizovanog programa RTS 3.

Budući da je reč o specijalizovanom programu kulture i umetnosti sa dominantnim muzičkim programskim sadržajem, zastupljenost ovog žanra je na godišnjem nivou, od početka emitovanja ovog programa, između 65 i 70 odsto od ukupnog emitovanja programa.

Na godišnjem nivou RTS 3 (RTS Digital) emituje 4 200 sati muzičkog programa (premijernog i repriznog - domaćeg i stranog). Od toga je 3 000 sati koncerata svih žanrova, 660 sati dokumentarno- muzičkih programa, 300 sati opera, 240 sati baleta.

U narednom periodu u programskoj ponudi će se naći argentinska serija o tangu, Sto dana džeza, izabrani koncerti Berlinske, Bečke, Čikaške filharmonije i ciklus Pučinijevih jednočinih opera. Osim muzike raznih nacija, na našem programu gledaoci imaju priliku da uživaju i u direktnim prenosima i snimcima koncerata strane i domaće produkcije - Simfonijskog orkestra i hora RTS-a, Big benda itd.

U programskoj šemi su zastupljene i dokumentarne emisije, oko 1 560 sati godišnje.Dokumentarne serije čine oko 660 sati programa, (Stilografija, Kroz njene oči, Globalna pića, Uloga koja mi je promenila život, Šik, Stritosfera, GEO 360, Moda, Dan pre... itd.), dok pojedinačne emisije obrazovnog, putopisnog, etnološkog sadržaja, čine dodatnih 450 sati programa.

Za program sa pretežno kulturim sadržajima u planu je 450 sati u emitovanju Specijalizovanog programa kulture i umetnosti RTS 3 u narednom periodu i obeležiće ga serijali "Kopija ili original", "Dnevnik vajara", "Mit i umetnost", „Put do umetnosti", „Rokoko", „Barok", „Impresionizam", „Palete", itd.

U okviru filmskog programa, u ponudi je godišnje oko 400 sati odabranih filmskih sadržaja iz ciklusa ruskih i evropskih filmova, ciklusa retrospektiva filmskih autora, ali i serijali francuske, ruske, engleske i kineske proizvodnje.

Za dramski i serijski program rezervisano je 250 sati u emitovanju RTS 3 programa (domaći i strani proizvedeni program poput serijala TV teatar i sličnih).

Posebnu pažnju i plasman u programu dajemo premijernim emisijama domaće produkcije koje predstavljaju značajnu okosnicu domaćih sadržaja u oblasti knjige, kulture, društvenih tema, očuvanja kulturne baštine (Ostavi sve i čitaj, Digitalizacija kulturne baštine), muzičkog obrazovanja (Muzički bonton), moderne dokumentaristike kroz priče o Beogradskom blagu. Posebno smo ponosni na koncerte u Studiju 6 koje od 2013. uživo emitujemo na Specijalizovanom programu kulture i umetnosti i Trećem programu Radio Beograda.

Na RTS 3 se emituje program sa značajnim udelom domaće proizvedenih emisija (preko 50 %).

U narednom periodu, RTS 3 će nastojati da održi ili poveća udeo domaće proizvedenih emisija, a iz Arhiva TVB plasiraće odabrane najkvalitetnije emisije.

Takođe, Specijalizovani program kulture i umetnosti će, kao i do sada, nastaviti da neguje vrednosti kulturnih sadržaja i umetničkog izražavanja i ostvariće tehničko-tehnološka unapređenja koja se odnose na plasman novih programskih sadržaja domaće i strane produkcije.

RTS 3 - 24 sata programa kulture i umetnosti!

 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво