Matić: Šumadija i Pomoravlje, Istočna Srbija i Zlatiborski kraj pokriveni digitalnim signalom

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić zvanično je pustila u rad mrežu za digitalno emitovanje na planini Ovčar kod Čačka i tom prilikom istakla da je od danas isključivo digitalnim signalom pokrivena Šumadija i Pomoravlje, Istočna Srbija i Zlatiborski kraj, jer su emisione stanice u alotmentima Rudnik-Crni vrh, Tupižnica, Tornik-Ovčar i Deli Jovan uključene u finalnu digitalnu mrežu.

U zapadnoj Srbiji na vrhu planine Ovčar na visini od 985 metara nalazi se televizijska antena i predajnik, koji je srušen tokom NATO bombardovanja SRJ, a na istom mestu izgrađena je potpuno nova emisiona stanica.

"Ovčar" je prva obnovljena emisiona stanica posle NATO bombardovanja. Podignut je novi stub, visine 120 metara, a uz velike antenske sisteme od 12 spratova okrenutih na četiri strane sveta, modernizovana je i celokupna oprema za emitovanje radio i televizijskog programa.

U digitalnoj mreži od 208 emisionih stanica, ovo je jedna od najkopleksnijih emisionih stanica koja sadrži tri predajnika, po jedan za svaki multipleks i kao i jedan rezervni predajnik. Tehnička sala poseduje opremu koja omogućava neprekidno napajanje električnom energijom i samim tim i maksimalnu energetsku pouzdanost.

Pored programa sa nacionalnom pokrivenošću emitovaće se: 12 lokalnih i regionalnih TV stanica u zoni raspodele Deli Jovan, 7 lokalnih i regionalnih TV stanica u zoni raspodele Rudnik - Crni vrh Jagodina, 13 u zoni raspodele Tornik-Ovčar i 8 u zoni raspodele Tupižnica.

„Ovo je pretposlednji digitalni predajnik na kome je uključen digitalni signal. Kraj procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala označiće uključenje digitalnog predajnika u alotmentu Besna kobila, Jastrebac, Kopaonik, Cer-Maljen kojim će biti digitalizovan jug Srbije čime će proces digitalizacije biti okončan.", rekla je državna sekretarka.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 02. jun 2015, 15:24) - anonymous [neregistrovani]

TV programi

Kada su puštali digitalnu na Avali, ministar je obećao nekih 22 TV programa.
Do tog dana Avala je emitovala 14 digitalnih TV programa, a tog dana su ukinuli 3 ( RTS HD, RTS digital i RTV ). Do dan danas Avala emituje samo 11 digitalnih TV programa.
Hoće li RATEL i to da proveri ? Hoće li neko da odgovara ? Hoće li neko da se izvini zbog zamajavanja naroda ?

(utorak, 02. jun 2015, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

Pripremali se sto godina a onda cvrc !

Za prijem digitalne potrebna vam je idealan signal sa antene. Ako niste imali odlican prijem analogne na UHF-u. ako ste imali malo snega i to vam nije mnogo smetalo, od digitalne nema nista ! Ne verujte reklamama na tv.u odnose se samo na Banjicu sa koje ima tri kilometra do Avale !

(utorak, 02. jun 2015, 08:36) - Igor Negotin [neregistrovani]

Broj kanala...

Sve je to ok samo od najavljenih 12 sa Deli Jovana idu samo 3 lokalna kanala. I ostaje večno pitanje zašto ste nam svima uskratili RTS HD i Digital? Jedino je to bilo vredno gledanja...

(ponedeljak, 01. jun 2015, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

SET -TOP-BOX

Bez SET-TOP-BOX-a nema signala preko antene 1000%,svi misle da treba samo da okrenu antenu i sve radi.... :)

(ponedeljak, 01. jun 2015, 14:19) - slobodan [neregistrovani]

nema signala

aman bre ljudi,toliko ste najavljivali digitalizaciju i evo od danas kod nas u Jagodini uopste nemamo nikakav signal,i sta vam je trebalo to....i ko ce da se obrati narodu...mozda ministarka...???

div id="adoceanrsvdcfhklggd">