Čitaj mi!

Završetak digitalizacije do sredine 2015.

Ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocenio je danas da proces digitalizacije televizijskog signala ozbiljno kasni, ali da će biti završen u novom planiranom roku, do 17. juna 2015. godine.

"Postoje sredstva potrebna za digitalizaciju, postoji podela posla i jedino preostaje da maksimalno uložimo napor da rokove ostvarimo", rekao je on na okruglom stolu o procesu digitalizacije televizije u Srbiji.

Ljajić je ocenio da sada na prelasku sa analognog na digitalni televizijski signal nije mnogo urađeno i podsetio da je taj proces trebalo da prema prvobitnim planovima bude završen prošle godine.

Naveo je da je do sada proces digitalizacije završen 15 do 20 odsto, u najvećem delu zahvaljujući pomoći Evropske unije. Ljajić je istakao da je uspostavljena mnogo bolja kordinacija sa drugim državnim institucijama koje učestvuju u digitalizaciji, što je važno za uspešno sprovođenje tog procesa.

Precizirao je da će Ministarstvo telekomunikacija do juna uraditi ono što je njegova obaveza, odnosno završiti plan prelaska, izmeniti Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje, doneti zakon elektronskim medijima i potrebne pozakonske akte i pravlnike.

"Na glavi da dubimo, to moramo završiti do juna", istakao je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić. On je dodao da je Emisiona tehnika obavezna da do septembra završi sve projekte i objavi javne pozive za nabavku opreme za digitalno emitovanje televizijskog signala.

Ljajić je rekao da u budžetu postoje sredstva za davanje garancija za kredite, ali je izrazio uverenje da će digitalizacija moći da se završi za duplo manje novca od predviđenih 75 miliona evra.

Prema njegovim rečima, digitalizacija je od apsolutnog državnog interesa.

"Država će imati velike koristi s obzirom na finansijska sredstva koja može da ostvari prodajom oslobođenog dela frekvencijskog spektra, dok će građani imati bolji kvalitet slike i zvuka i niz novih usluga", rekao je srpski ministar trgovine i telekomunikacija
Rasim Ljajić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 27. mar 2013, 10:07) - Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani]

Ispravan rezon

Pero, potpuno (100%) ste u pravu.

(utorak, 26. mar 2013, 14:04) - Pera [neregistrovani]

Digitalizacija, čemu?

Budimo realni, digitalizacija uopšte nije od primarnog državnog interesa. U situaciji kada običan građanin ima mnogo ozbiljnijih problema od kvaliteta slike na tv-u kada se svakodnevno odriče stvari koje su se do juče podrazumevale kada porodice jedva sastavljaju mesec sa svojim primanjima kasne sa otplatom kredita i računa, kada imaju glavobolje pritisnuti svakodnevnim problemima pitanje da li će televizijski signal biti digitalan, analogan i da li će ga uopšte biti postaje apsolutno nevažno. Jednako kao što je nevažno i da li će se osloboditi deo spektra za halapljivog mobilnog operatera koji će svojom ekstra ugovornom ponudom na dve godine pokušati da isisa i poslednji dinar iz džepova građana.