Treća Sigurna kuća u Beogradu

Poslednjih dana decembra 2010. godine uspešno je završena velika humanitarna akcija RTS-a pod nazivom "Gradimo Sigurnu kuću". Treća Sigurna kuća u Beogradu, za žrtve porodičnog nasilja, sagrađena je i potpuno opremljena za samo godinu dana.

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić uručio je ključeve treće Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja u Beogradu predstavnicima nevladine organizacije "Savetovalište protiv nasilja u porodici".

Uručenju ključeva prisustvovao je i Bojan Milić, predsednik Opštine Rakovica, koja je zemljište za izgradnju Sigurne kuće besplatno ustupila na korišćenje na 99 godina.

Aleksandar Tijanić je rekao da je porodično nasilje najgori oblik nasilja, jer traje 24 sata i nema mogućnosti spasa i bekstva.

"Oko 55 odsto žena i dece prošlo je kroz neki oblik porodičnog nasilja. Za Srbiju je to poražavajuća statistika. Rekao bih da je nasilje vrsta kuge 21. veka i zato su ove kuće neophodne, i vama i nama", rekao je generalni direktor RTS-a.

"Ovo je ono što treba našoj dečici i ugroženim ženama i mi smo to uradili. To je najnormalnija stvar na svetu", rekao je generalni direktor RTS-a.

Aleksandar Tijanić se zahvalio radnicima RTS-a koji su "sve, čega su se prihvatili poslednjih godina, i završili".

Vesna Stanojević iz Savetovališta protiv nasilja u porodici rekla je da je porodično nasilje naša svakodnevnica i da se Savetovalištu svakodnevno javi veliki broj žena i dece koji imaju probleme sa nasiljem u porodici, ali i starih ljudi koje, kako je rekla, nažalost često zaboravljamo.

Mesta za 25 žena i dece

Stanojevićeva se zahvalila rukovodstvu i radnicima RTS-a zbog toga što su imali razumevanja za ovakvu akciju.

"Radnici RTS-a pokazali su izuzetno interesovanje, izuzetnu profesionalnost i razumevanje za ovaj problem", rekla je Stanojevićeva i podsetila da se samo tokom prošle godine Savetovalištu protiv nasilja u porodici za pomoć obratilo 5.300 žena i dece.

U novoj Sigurnoj kući biće mesta za 25 žena i dece, žrtve porodičnog nasilja, što je dovoljno za područje Beograda.

Vesna Stanojević pohvalila je i odluku Skupštine grada Beograda da u roku od godinu dana da finansijsku pomoć ženama koje izađu iz Sigurne kuće, navodeći to kao primer dobre prakse i za ostale opštine u Srbiji. I opština Rakovica je uradila veliki deo posla.

"Mi smo neko ko je uspeo da obezbedi sve što je potrebno, od lokacije do svih neophodnih stvari za izgradnju kuće", rekao je predsednik opštine Rakovica Bojan Milić.

Prema rečima Vesne Stanojević, kada bude dosledno primenjivan zakon, kada se protiv nasilnika budu donosile presude i oni budu iseljavani iz stanova, neće više biti potrebe za Sigurnim kućama. U tom smislu, Stanojevićeva je naglasila da je i od reforme pravosuđa očekivala mnogo više.

Godinu dana od ugovora do ključa

Javni medijski servis odlučio je da ode korak dalje od uloge odgovornog medija, pa je osim pokretanja medijske kampanje protiv porodičnog nasilja u Srbiji inicirao i sproveo akciju  prikupljanja sredstava za izgradnju treće Sigurne kuće u Beogradu.

Protokol o saradnji između RTS-a i Savetovališta protiv nasilja u porodici potpisan je decembra 2009. godine.

Humanitarna akcija i medijska kampanja odvijale su se dvanaest meseci istovremeno i svakodnevno i to na svim programima televizije, programima Radio Beograda i Internet portalu RTS-a.

Izuzetan odziv kompanija i pojedinaca koji su se uključili u akciju RTS-a svedoči o velikom poverenju u Javni medijski servis, ali i o iskrenim namerama učesnika da daju dobar primer humanosti, pokažu saosećanje i brigu za društvenu zajednicu u kojoj bitišu.

Medijska kampanja, tokom koje smo podsetili Srbiju na uzroke poražavajućih statističkih podataka o ovom društvenom problemu, donela je brojne rezultate koji će tek biti uočeni i neke koje možemo navesti već sada: Ministarstvo rada i socijalne politike najavilo je za januar realizaciju Nacionalne strategije za suzbijanje nasilja nad ženama i decom u Srbiji, Skupština grada Beograda  donela je odluku da novčano pomogne žene-žrtve nasilja tokom prvih godinu dana po izlasku iz Sigurne kuće.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, povodom završetka izgradnje treće Sigurne kuće, istakao je da su ovakve akcije potrebne, zato je potrebno da kompanije pokazuju društvenu odgovornost, kao i da se pojedinci uključe i pokažu veći stepen solidarnosti.

Besplatna zdravstvena zaštita

Zahvaljujući plemenitim odlukama pojedinih učesnika ove akcije RTS-a, sve štićenice Sigurne kuće u Beogradu od sada će imati besplatnu medicinsku dijagnostiku, patronažu kao i kompletnu zdravstvenu zaštitu.

Ponosni smo na sve one koji su sa nama zajedno zidali i opremali treću Sigurnu kuću u Beogradu proteklih godinu dana.

Osim velike zahvalnosti kompanijama i institucijama, veoma smo ponosni i na beogradske srednjoškolce koji su, kroz nekoliko svojih inicijativa, prikupljali sredstva za akciju "Gradimo Sigurnu kuću".

Više od 50 osoba uputilo je, u skladu sa mogućnostima, pojedinačne priloge na namenski žiro račun ove akcije RTS-a. Tokom trajanja akcije, registrovan je i impresivan broj SMS poruka ka sve tri mreže mobilne telefonije, kao i pozivi humanitarnog telefonskog broja.

Pojedine naše kolege iz medija, takođe, doprinele su dobrom tempu i uspešnoj realizaciji velike akcije izgradnje trećeg skloništa za žene i decu-žrtve nasilja u porodici.

Krajem januara, RTS će upriličiti medijsku konferenciju povodom završetka akcije "Gradimo Sigurnu kuću". To će biti prilika da uručimo zahvalnice svim učesnicima akcije, u znak sećanja na zajednički ostvarenu humanost na delu - izgradnju treće Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво