Dečji SOS telefon

Deca kojoj je potrebna pomoć mogu pozvati SOS telefon, koji je dostupan 24 časa dnevno, tokom cele godine. Koordinatori dečje linije kažu da deca najviše problema imaju u porodici i u školi.

Jedina nacionalna linija za decu u Srbiji, dečji SOS telefon, već pet godina, otvoren je za svu decu koja imaju probleme. Za pomoć je dostupan 24 časa dnevno, tokom cele godine.

Problemi dece, koja pozovu broj 0800-123456, različiti su, od uobičajenih dečjih do onih pred kojima društvo ne bi smelo da ostane nemo. Pozivi koji ukazuju na nasilje i zlostavljanje, na sreću, kažu, nisu česti.

"Ako se desi da je poziv ozbiljan onda savetodavnim razgovorom pokušavamo da dobijemo saglasnost da možemo da se obratimo onim instancama koje su nadležne u tom slučaju", kaže koordinator dečjeg SOS telefona Željka Burgund.

Zapanjuje podatak, a takav je i utisak koordinatora iz zemalja koje imaju SOS linije za decu, da deca, najčešće probleme imaju u porodici i školi, gde bi trebalo da imaju najviše podrške, pažnje i razumevanja.

Darija Gruznik iz TOM telefona u Sloveniji kaže da su deca veoma usamljena i da zbog toga zovu ovu liniju.

"Sva istraživanja ukazuju da su deca najčešće zlostavljana od članova uže porodice", kaže Vesna Katalinić iz Hrabrog telefona u Zagrebu.

Dečja SOS linija samo je jedna od usluga u sistemu socijalne zaštite dece, u koju je država proteklih pet godina uložila više od 20 miliona dinara.

"Dečija SOS linija mora biti dostupna svakom detetu i onom detetu koje nema televizor, nema telefon. Mora se učiniti dostupan ceo sistem koji funkcioniše za zaštitu njihovih prava, pre svega prava na zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja", kaže Suzana Paunović iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Zoran Milačić iz Centra za zaštitu dece i omladine u Beogradu kaže da je u planu da se broj telefona za dečju liniju promeni, to jest, da se skrati.

"Videćemo da li postoji mogućnost, inače je svetski trend da to bude trocifreni broj i da bude što dostupniji i što lakše pamtljiv i da deca što lakše dođu do savetodavaca", navodi Milačić.

Uprkos prezaposlenosti, roditelji moraju da nađu vreme za svoju decu. Stručnjaci opominju da je mnogo izazova u okruženju, kojima se deca lako okreću kada nemaju pažnju i podršku porodice i škole.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара