Što pre do treće Sigurne kuće

Žene u zimskom periodu češće traže pomoć od nasilja, pa je važno da se treća Sigurna kuća izgradi do kraja jeseni. Ženama je potrebna pomoć i kada izađu iz Sigurne kuće, da ne bi bile u bezizlaznoj situaciji zbog koje se vraćaju nasilniku.

Zimi i u jesen, gotovo po pravilu, mnogo više žena potraži pomoć od nasilja u Sigurnoj kući. Zato je važno da treća sigurna kuća bude završena do kraja jeseni. To će zavisiti od prikupljenih para u humanitarnoj akciji koju RTS vodi skoro godinu dana.

U isto vreme, na svim programima RTS-a, Radio Beograda i na Internet portalu RTS-a traje medijska kampanja za sprečavanje nasilja u zemlji.

Krov nad glavom i hranu, kažu žene, imale su i dok su živele sa nasilnikom, ali ne i miran san i bezbedan život. Kada odluče da pobegnu od partnera, Sigurnu kuću mnoge vide kao jedini spas.

Jedna od žrtava nasilja u porodici kaže da je nije imala poverenje u druge državne institucije, poput centra za socijalni rad i policije.

"Videla sam iz primera drugih ljudi, iz novina, sa televizije, da to baš ne funkcioniše kako bismo htele, a ovde sam nekako predosetila da će to funkcionisati", rekla je ona.

"Ovde žene prodišu, oslobođene nasilnika, ali ne prestaje njihova zebnja", kaže jedna stanovnica Sigurne kuće.

Ženama je potrebna pomoć i kada izađu iz Sigurne kuće, da ne bi bile u bezizlaznoj situaciji zbog koje se vraćaju nasilniku.

"Moramo da znamo da ženi, kada izađe iz Sigurne kuće, mora da se pruži materijalna podrška i sve ostale vrste podrški da bi ona mogla da izdrži sa svojom decom i da nastavi svoj put u neki novi život", izjavila je Vesna Stanojević iz Savetovališta za žrtve porodičnog nasilja.

Žene apeluju na doslednu primenu zakonskih rešenja i brže rešavanje sudskih postupaka, jer na prvo ročište za razvod braka, čekaju i po nekoliko meseci, a konačni ishod je krajnje neizvestan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара