Sigurna kuća do kraja oktobra

Izgradnja treće sigurne kuće u Beogradu biće završena do kraja oktobra. Neophodno da društvo pomogne ženama, posle izlaska iz kuće.

Još jedna, treća sigurna kuća biće otvorena do kraja oktobra, ostalo je da se urade unutrašnji, zanatski radovi, rekla je u Dnevniku RTS-a Vesna Stanojević, kordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici.

Akcija prikupljanja sredstava za izgradnju sigurne kuće i medijska kampanja počele su pre skoro godinu dana, a pokrenute su u saradnji RTS-a i Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici.

Stanojevićeva je precizirala da je ostalo da se završe fasada i unutrašlji zanatski radovi,  što neće oduzeti mnogo vremena.

U početku su u sigurnu kuću dolazile samo starije žene da potraže pomoć, ali sada možemo da primetimo da dolaze i mlade žene koje tu traže pomoć, objašnjava Stanojevićeva.

"Ne mislim da je rešenje da žena treba da provede određeno vreme u sigurnoj kući, a da se posle toga vrati nasilniku, jer nema druge mogućnosti, mi kao društvo, zapravo, moramo da znamo da ovaj problem nije mali, jer nasilje u porodici nije stvar porodice, nego društva", rekla je Stanojevićeva.

Kordinatorka Savetovališta objasnila je kako sigurna kuća predstavlja samo privremeni smeštaj. Neophodno je da se društvo uključi u pomaganju ženama, posle izlaska iz kuće.

Svaka četvrta žena žrtva nasilja

Sigurna kuća predstavlja mesto za žrtve porodičnog nasilja, ona obezbeđuje besplatan smeštaj, hranu i higijenu.

Svaka treća ili četvrta žena je žrtva nasilja. Godišnje se sigurnoj kući u Beogradu za pomoć ili savet obrati oko 5000 žena.

Samo 12 odsto žena uspe da se spase i počne novi život, bez nasilja. Mnoge odustaju i od pomisli da napuste nasilnika jer, posle višegodišnjeg zlostavljanja, gube samopouzdanje i veru u pomoć institucija sistema.

U manjim mestima, zbog predrasuda, ali i zbog toga što se uglavnom svi poznaju, na nasilje u porodici nadležni često ne reaguju na pravi način. Krivični i porodični zakon jasno predviđaju mere zaštite žrtve. Međutim, praksa pokazuje da kazna sporo stiže nasilnike.

Donošenje odluke o zabrani prilaska nasilnika traje mesecima, dok se o razvodu i podeli imovine odlučuje godinama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се