Žrtve ostaju bez dokaza o nasilju

Mesečno se Institutu za sudsku medicinu javi oko 15 žena koje su preživele nasilje. Tu dobijaju najpouzdaniji lekarski nalaz, koji je validan za eventualni sudski postupak protiv nasilnika. Taj nalaz mnoge žrtve ne mogu da priušte jer nije besplatan.

U Srbiji postoji ukupno devet Sigurnih kuća za žrtve nasilja. U dvema u Beogradu živi oko 50 žena i dece. Novi prostor je neophodan kako bi život štićenika i terapija bili kvalitetniji.

RTS već nekoliko meseci vodi humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za izgradnju treće Sigurne kuće u Beogradu. Istovremeno, na svim programima RTS-a, Radio Beograda i na Internet portalu, sprovodi se medijska kampanja za sprečavanje nasilja u zemlji.

Mesečno se Institutu za sudsku medicinu javi oko 15 žena koje su preživele nasilje. Tu dobijaju najpouzdaniji lekarski nalaz, koji je validan za eventualni sudski postupak protiv nasilnika. Taj nalaz, međutim, nije besplatan.

"Kako mislite da u tom momentu imam 5.000, 6.000 dinara kad sam izašla iz kuće u farmerkama i majci, krvava skroz, razbijene glave, sa detetom u naručju. Mislite li da sutra, preksutra ili za mesec dana mogu da imam da platim tu sudsku medicinu", rekla je žrtva porodičnog nasilja.

Samo nalaz lekara sa Instituta za sudsku medicinu, sa pratećim fotografijama povreda, neoboriv je dokument, na osnovu kojeg se može rekonstruisati način nastanka povreda.

"Nekada ključno pitanje za sud je da li su povrede nastale kao posledice nasilja, tokom slučajnog pada ili na drugi način. U tom smislu naš nalaz daje posebnu vrednost tokom vođenja sudskog postupka", rekao je doktor Đorđe Alempijević sa Instituta za sudsku medicinu u Beogradu.

U savetovalištu smatraju da problem mora sistemski da se reši, jer više od 50 odsto žena u sigurnoj kući, koje dođu iz unutrašnjosti, nemaju odgovarajuće nalaze.

"Tih žena nema mnogo da bi oštetilo neku instituciju ili ministarstvo. Uostalom to može da se reguliše zakonom, kao što je regulisano zakonom da žrtve trgovine ljudima imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, zašto to ne bi imale i žene žrtve nasilja", navela je Vesna Stanojević iz Savetovalište za žrtve nasilja u porodici.

Godinu dana, do 2008, gradski sekretarijat za zdravstvo finansirao je takve preglede. Sada kažu, to nije u njihovoj nadležnosti. U institutu i dalje, samoinicijativno, besplatno pregledaju povređene žene.

To, kažu, ne može da traje u nedogled, jer institut, kao deo medicinskog fakulteta, nije u sistemu zdravstvene zaštite, te troškovi pregleda ne mogu da im se refundiraju preko Fonda zdravstvenog osiguranja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се