Sve više žena traži spas u Sigurnoj kući

Ni u prvim sedmicama ove godine, ne smanjuje se broj žena koje se obraćaju Savetovalištu protiv nasilja u porodici.

"Pokušavamo da svim žrtvama koje nam se obrate pomognemo da se sklone iz te atmosfere straha,bola,osramoćenosti  i nasilja koje trpe u svojim porodicama" rekla je Vesna Stanojević, koordinator Savetovališta protiv nasilja u porodici gostujući u emisiji Beogradska hronika.

Akcija "Gradimo Sigurnu kuću" koju Javni medijski servis već sprovodi ima za cilj da se prikupe potrebna sredstva za treću Sigurnu kuću u Beogradu. U planu je da nova Sigurna kuća bude sagrađena i opremljena  do jula ove godine.

"Žene u Sigurnoj kući borave privremeno, dok se psihički i zdravstveno ne oporave da mogu potom da ostvare i svoja zakonska prava, da prijave nasilnike i da oni budu zakonski procesuirani. Preko Sigurne kuće najčešće nalaze i zaposlenje,imamo ugovore sa mnogim preduzećima.Time žrtve nasilja obezbeđuju i svoju buduću finansijsku samostalnost da po izlasku iz kuće mogu da plate stanovanje i troškove života za sebe i decu. Uz dve prepune Sigurne kuće u Beogradu, prepun nam je i vrtić na istoj adresi-tamo borave deca ovih žena dok one rade.." rekla je Vesna Stanojević.

Istovremeno sa akcijom izgradnje treće Sigurne kuće, RTS sprovodi i kampanju "Sprečimo nasilje u porodici". Ovom kampanjom, na televizijskim i radio programima kao i na internet portalu Javnog medijskog servisa, RTS će dati doprinos sprečavanju porodičnog nasilja u Srbiji. Kroz mnogobrojne izveštaje, intervjue i reportaže želimo da podstaknemo  građane Srbije ali i sve resorne državne institucije na efikasnije i dugoročnije rešavanje ovog problema.

Nasilje u porodici nije privatna stvar, to je ozbiljan društveni problem i mnogo stabilnijih zajednica od naše.

Svako šesto dete i svaka treća žena u našem društvu trpe porodično nasilje, kažu statistike. Ono za šta nam računanje nije potrebno jeste filantropija i saosećanje .

Ukoliko ste u mogućnosti, priključite se akciji RTSa i Savetovališta protiv nasilja, izgradimo zajedno treću Sigurnu kuću za žrtve nasilja u porodici!

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара