Sigurna kuća u Beogradu

Savetovalište za žrtve nasilja i RTS počinju kampanju za izgradnju "sigurne kuće" u Beogradu, kojih u našoj zemlji ima tek devet. Svako šesto dete i svaka treća žena u Srbiji žrtve su porodičnog nasilja, podaci su nadležnog ministarstva.

Zbog sve većeg porodičnog nasilja u Srbiji u kome su najčešće žrtve žene i deca, Radio-televizija Srbije sa Savetovalištem za žrtve nasilja počinje kampanju za izgradnju "sigurne kuće" u Beogradu.

Svako šesto dete i svaka treća žena u Srbiji žrtve su porodičnog nasilja, podaci su nadležnog ministarstva. Prošle godine, posledice takvog nasilja bila su 22 smrtna slučaja, a u Srbiji postoji samo devet "sigurnih kuća".  

Kako nije uvek lako dokazati povrede, koje su posledice zlostavljanja, žrtve nasilja od sada se pregledaju isključivo na Institutu za sudsku medicinu.

Sanja Marković, majka dvoje dece, bila je četiri meseca štićenica sigurne kuće u Beogradu. Na taj korak se odlučila posle skoro destogodišnjeg muževljevog maltretiranja.

"Suprug me hvatao za vrat, šutirao, obarao na zemlju. U "sigurnu kuću" došla sam slomljena emotivno, psihički i fizički. Posle četiri meseca, i izlaska iz kuće, ne plašim se više nikoga", rekla je Markovićeva.

Problem koje žene imaju, posebno u manjim sredinama, jeste što često izostaje podrška roditelja i bliže rodbine. Kako su to najčešće osobe nižeg obrazovanja i nezaposlene, neophodno je da im se kao podrška posle boravka u sigurnim kućama, obezbedi stan ili povoljnija stanarina.

"To bi bilo jako korisno jer od momenta izlaska iz sigurne kuće žene su uplašene, nesigurne, boje se neizvesnosti i to je jedan od razloga što se najčešće i vraćaju u porodice iz koje su izašle", rekla je koordinator sigurne kuće u Kragujevcu Vera Simić.

U Beogradu postoje dve sigurne kuće u kojima živi pedesetak žena i dece. Novi prostor je neophodan kako bi život štićenika i rezultati terapija bili kvalitetniji.

"Kada je tolika gužva onda se svi ti kriterijumi pomeraju. Treba da izgradimo još jednu 'sigurnu kuću' pored ove dve od 250 kvadrata i ja sam već sa opštinom Rakovica potpisala ugovor o saradnji i izgradnji kuće do juna sledeće godine", rekla je koordinator Savetovališta za žrtve nasilja Vesna Stanojević.

broj komentara 9 pošalji komentar
(subota, 31. okt 2009, 05:34) - anonymous [neregistrovani]

izuzetan komentar

Potpuno se slazem s tobom u svakom aspektu.

Tijana.

(petak, 30. okt 2009, 09:28) - anonymous [neregistrovani]

Po ovom pitanju bi trebalo da nema oprecnih komentara

Ko ima pravo da bilo kome udari samar ili bilo sta drugo.
Sigurna kuca nije stvar ni pitanje koje se moze zloupotrebiti. Ekonomski samostalna zena nece otici u sigurnu kucu vec jednostavno napustiti muza i trpece manje batina od finansijski zavisne zene jer moze sama da se snadje. Sigurna sam da svi znate najmanje jedan primer zene koja jednostavno ne bi imala gde da ode u slucaju da se razvede. A odakle tek da placa stan i izdrzava decu? Takva zena je nesigurna u sebe i trpi mnogo vise od samostalnijih zena upravo zbog svesti da nema izlaza. Sigurne kuce i borba protiv nasilja, sa jasnim stavom drustva koje to nasilje osudjuje, su ponudjen izlaz iz beznadja, velika psihicka i finansijska podrska zeni ili muskarcu u njihovoj borbi za osamostaljivanje. Ovo je zaista izuzetno humano ne samo prema zeni vec i prema deci koja sazrevaju bez velikih frustracija koje nosi zivot u strahu i porodicna slika tuge i nasilja.

(petak, 30. okt 2009, 07:43) - anonymous [neregistrovani]

odgovor na mentalitet

Majke treba da uce svoje sinove da postuju zene, a ne da im pune glavu kako su "mamaice" dobre a sve ostale zene... lose.
Znate li da 90% tog nasilja je u kucama gde se zivi sa dominantnom majkom, tj svekrvom koja podrzava sincica?
Majke uzmite se u pamet, mogu i cerke da vam nalete na takvu porodicu!

(četvrtak, 29. okt 2009, 16:48) - anonymous [neregistrovani]

mentalitet

Prosto sam sokirana da neko moze smatrati normalnim kada zena "nesto zabrlja" muz njoj opali samar.Zbog tog mentaliteta nazalost i nema dovoljno sigurnih kuca u Srbiji.Iskreno se nadam da ce to uskoro promeniti...Sigurne kuce mozemo izgraditi, ali sta uraditi protiv nasilnickog mentaliteta?

(četvrtak, 29. okt 2009, 15:59) - anonymous [neregistrovani]

sigurna kuca

Ti i tvoj Balkanski mentalitet.Ja mislim da imampravo da nesto kazem o ovome sobzirom da su moji problemi u kuci nestali kad smo se odselili iz sredine u kojoj smo ziveli.Znaci puna kuca 3 generacije ,nema se,nervoza.Medjutim to sto ti kazes opali zeni samar ako ga iznervira pa ja to danas ne bi ni u snu uradio.A sto se tice zloupotrebe to ti samo pricas jer si protiv da se zene zastite ,jer svaka situacija moze da se proveri i niko ne bi voleo da zivi u tom da kazem poluzatvoru tako da sigurna kuca neznaci nikakvu slobodu nego samo privremeno resenje.

(četvrtak, 29. okt 2009, 15:56) - anonymous [neregistrovani]

Uplatnice za sigurnu kuću

Bilo bi korisno da se dogovorite sa nadležnima da se uz račune za infostan pošalju uplatnice za sigurnu kuću, pa ko koliko može neka uplati. Pozdravljam ovu akciju i rado bih učestvovala u njoj jer je i moja kuća više puta bila ,,sigurna''za prijateljice i rodbinu i dobro znam koliko im to znači. Imam dobar život i takav želim svima, uvek ću pomoći, ali ih ne mogu edukovati, kao što ćete to vi učiniti.

(četvrtak, 29. okt 2009, 15:31) - anonymous [neregistrovani]

Sigurna kuca

Svakako da je ovo dobra stvar za ekstremne slucajeve kada dolazi do bezobzirnog nasilja, gazenja ljudskog dostojanstva. Ali bojim se samo da se posle to ne zloupotrebi. Kada na primer zena nesto zabrlja, pa se muz iznervira, i zeni opali samar, ili se izvice na nju, da ona odmah trci brze bolje u sigurnu zensku kucu. To bi onda bilo bezanje od stvarnosti, nemanje hrabrosti da se suoci sa problemima. Nekad i zena muzu opali samar. Ili se izdere da njega, zar treba onda i on nekud da bezi???
Mislim da treba od svoga doma napraviti sigurnu kucu. To treba da nam je glavni cilj! Postavljanje ljubavi u kucu. Ljubavi medju svim clanovima porodice. Naravno, na tome se bas nesto i ne radi.

(četvrtak, 29. okt 2009, 10:40) - Krivokapic [neregistrovani]

Podrzavam

Ovo je stvarno strasno i svim srcem podrzavam ovu akciju kao sto sam je podrzavala i do sada preko jedne druge RTV stanice. Ocekujem uskoro detalje kako mozemo i mi da se pridruzimo akciji. Moram samo da kazem da ne mogu da verujem da oni grade 250 kvadrata dok neki probisveti zive u 500.

(četvrtak, 29. okt 2009, 10:03) - anonymous [neregistrovani]

Sigurne kuće

Podržavam 100%!