Uspešno završena akcija - uručeni aparati svim porodilištima Srbije

Svih 56 porodilišta u Srbiji, dobilo je aparate za proveru sluha kod novorođenčadi. To je rezultat humanitarne akcije Blica i RTS-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a donacijama su je omogućili građani i društveno odgovorne kompanije. Novac je prikupljen u maju u Teletonu RTS-a. Danas smo uručili i poslednja dva aparata, porodilištima u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici.

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba, od kojih 300 sa oštećenim sluhom. Kako bi lečenje bilo što uspešnije, najbolje je ispitati sluh beba odmah po rođenju.

"Oštećenje sluha kod dece je veliki zdravstveni i socijalni problem, ako se ne dijagnostikuje na vreme. Iz tih razloga je i značaj ovog aparata, jer sve bebe rođene kod nas ubuduće će imati mogućnost za rani neonatalni skrining sluha", objašnjava neonatolog dr Gordana Pavlović iz ginekološko-akušerske klinike "Gračanica".

Dr Milijana Milenković, načelnik Odeljenja ginekologije Bolnice u Kosovskoj Mitrovici, ističe da rana dijagnostika podrazumeva i pravovremeno lečenje.

Prethodnih meseci naša televizijska lica zajedno sa kolegama iz Blica, obišla su sva porodilišta u Srbiji.

"Uspeli smo da akciju koju smo pokrenuli od marta meseca dovedemo do kraja. I uspeli smo da snabdemo svih 56 porodilišta u Srbiji, a samim tim uspeli smo da uvedemo novu skrining metodu u zdravstveni sistem Srbije, koja je sada obavezna i na svu sreću deo našeg uspeha i na svu sreću aparati sada postoje", rekla je upravnica "Blic fondacije" Jelena Drakulić Petrović.

Zadovoljna su i TV lica, među kojima je i urednik u Informativnom programu RTS-a Zoran Stanojević.

"Mi koji smo učestvovali iz medija u ovoj akciji Blic fondacija i RTS-a smo takođe radosni, privilegovani i motivisani time što smo ovde. Motivisani da slične aparate, neonatalne, nastavimo da nabavljamo i da druge uputimo da posebno porodilišta budu što bolje opremljena", rekao je Stanojević.

Da bi se više, bolje i dalje čulo za decu koja imaju problem sa sluhom, organizovali smo Teleton, emitovali mnogo priča, televizijskih i radio spotova.

broj komentara 0 pošalji komentar