Novi život

Zahvaljujući ljudima velikog srca, od početka ove godine, samo u Kliničkom centru Srbije, trideset pacijenata dobilo je bubreg od preminule osobe. To je više nego što se gofišnje ukupno obavi transplantacija bubrega u zemlji.

U Kliničkom centru Srbije trideset pacijenata zahvaljujući ljudima velikog srca dobilo je bubreg od preminule osobe.

To je više nego što se ukupno godišnje uradi transplantacija bubrega u zemlji. Samo u jednom danu, lekari Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj presadili su dva kadaverična bubrega i tako spasli dalje dijalize jednog dečaka i jednu devojčicu.

U Centru za dijalizu i transplantaciju bubrega na Dečjoj klinici u Tiršovoj, u prethodnih pet godina presađeno je pet kadaveričnih bubrega. Samo za četiri i po meseca ove godine petoro dece je dobilo bubreg od nepoznatog davaoca.

Prošlog vikenda taj organ je, zahvaljujući plemenitosti roditelja stradalog dečaka i lekarima KCS, dobila devojčica iz Lazarevca i dečak iz Doboja. Nedelju dana pre njih kadaverični bubreg presađen je i sedamnaestogodišnjoj Jovanki. Njihov postoperativni tok protiče uredno.

Jovankina mama Branka Danilović rekla je da su čekali na transplataciju devet godina i dodala da su sada prezadovoljni.

Transplatacija najvažniji način lečenja

Iako bolesnici na dijalizi imaju najsavremenije lekove i aparate, transplantacija je najvažniji i najjeftiniji način lečenja.

"To im omogućava normalnu socijalizaciju, normalno funkcionisanje i iz naše bolnice oni izlaze što pre, ne zato što mi ne želimo da ih gledamo, nego što oni nas neće da gledaju", rekao je načelnik urologije Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Zoran Krstić.

Od izuzetne važnosti je da najmlađi pacijenti što pre dobiju bubreg. "Deca tokom lečenja dijalizom imaju zaostajanja u rastu koje se kasnije ne može nadoknaditi, a drugi isto tako bitan razlog jeste da ona mnogo teže sa psihosoocijalnog ili psihofizičkog aspekta doživljavaju lečenje dijalitom", rekao je nefrolog Rajko Hrvačević.

Što je pacijent duže na dijalizi šanse za uspeh transplatacije su manje i dužina života i kvalitet života posle transplatacije su manji, a razlog su oštećenja organskih sistema pre svega srca i krvnih sudova tokom lečenja dijalizom.

Poželimo da se najmlađi pacijenati Klinike u Tiršovoj, koji sada čekaju bubreg, što pre pridruže deci sa početka naše priče i četvorogodišnjem Nedeljku Komatini, koga je naša ekipa snimila prilikom redovne kontrole nakon transplantacije bubrega.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво