Читај ми!

"Бранилац" - ванвременске приче о људским судбинама, уторком на РТС 1

Свакoг уторка од 22.00 на првом програму РТС-а пратићемо узбудљив серијал рађен према истинитим догађајима описаним у књигама адвоката Оливера Ињца "Велике адвокатске одбране" и Филота Филе "Бранио сам на смрт осуђене", као и према оригиналним архивским предметима адвоката Вељка Губерине и Томе Филе.

Ова серија, на филмски узбудљив начин, елементима драме и трилера, дочараће нам животне приче обичних људи, који су се нашли у ситуацијама са којима нису умели или нису могли да се носе. Окосница свих прича су љубав, утицај средине у којој живе, борба за моћ, са заплетима које само живот може да креира.

Све приче пратимо из угла адвоката - бранилаца у потрази за истином, који нас воде кроз животе главних актера и поступно нам расветљавају околности које су довеле до злочина.

То су ванвременске приче о људским судбинама али и о професији која се темељи на заклетви да брани човека а не дело које је почињено.

Кроз девет епизода описано је шест случајева, који су бирани са више аспеката. По томе до које мере су узбуркали и изазвали интересовање јавности али и по умећу адвоката да помере границе у одбрани човека.

Иако смештене у неко друго време (Југославија, од 1955. до 1975.), ове приче одишу савременошћу, јер су људске мањкавости и људски греси увек исти.

У улогама адвоката:

Филота Фила - Тихомир Станић
Вељко Губерина - Ненад Јездић
Слободан Суботић - Небојша Дугалић
Тома Фила - Ђорђе Марковић

Остале улоге:

Марко Живић, Александар Ђурица, Тања Пјевац, Николина Фригановић, Александар Стојковић, Мишо Обрадовић, Марко Васиљевић, Ања Павићевић, Милица Михајловић, Андреј Шепетковски, Милена Предић, Јована Гавриловић, Јелена Ђокић, Младен Совиљ, Небојша Циле Илић, Небојша Миловановић, Дубравка Ковјанић, Раде Марковић, Јелена Гавриловић, Ивана Зечевић...

Уредник: Марко Новаковић
Режија: Јелена Светличић
Сценарио: Биљана Максић, Владимир Манчић
Директор фотографије: Гојко Деспотовић
Монтажер: Владимир Радовановић
Сценограф: Михајло Видић
Костимограф: Наташа Живковић, Јована Грегорић
Композитори: Мирко и Снежана Вукомановић
Маскер: Нина Башић
Дизајн Звука: Слободан Михајловић, Никола Кокотовић
Извршни продуцент: Јелена Светличић
Извршна продукција: UP&UP - Београд
Продуцент: Радио-Телевизија Србије