Читај ми!

Серија "Хотел Балкан" радним данима на РТС-у

Нова серија Телекома Србије и "Босонога продукције" пред публику премијерно стиже 21. септембра, а гледаћете је радним данима око поноћи на Првом програму Радио-телевизије Србије!

Реч је о серијском остварењу које ће гледаоце, као својеврстан времеплов, провести кроз генерацијски јаз, сплетке, интриге и грехе власника хотела, чланова породице Курузовић, и на тај начин спојити прошлост и садашњост.

"Кроз причу о власницима хотела 'Балкан', њиховим породичним односима, генерацијском јазу, борби за насљедство, гријесима и тајнама који их окружују, доносимо и дјелић историје Бањалуке, јер је то старо хотелско здање, на неки начин, послужило као инспирација. Уз то, за потребе снимања ове серије радили смо историјска истраживања и у више наврата користили податке до којих смо дошли те сва та знања настојали уклопити у за нас једну потпуно нову, али само наизглед лаку форму", истиче Саша Хајдуковић, редитељ друге екипе серије.

Ова теленовела нас враћа век уназад, када се у строгом центру Бањалуке уздизао хотел "Балкан", у власништву Српске црквене општине. Од 1930. године, када је срушен ради изградње Банске палате, овај хотел је до данас живео кроз старе фотографије и разгледнице. Сада, на својеврстан начин, поново отвара своја врата, и то захваљујући филмским зналцима које окупља "Босонога продукција" из Бањалуке, одлучним да кроз серијско остварење "Хотел Балкан" дашак прошлости преселе у савремено доба.

"Циљ нам је био да једној, наизглед лакој форми, дамо садржај и дубину те подигнемо љествицу и у естетском и у драмском смислу. Ријеч је о једном од најгледанијих жанрова са највјернијим гледаоцима и прави изазов је био дати аутентичан потпис у датој форми", рекао је Хајдуковић.