РТС HD – директни преноси

РТС HD у програмском смислу представља комбинацију РТС1 и директних преноса спортских догађаја и других манифестација који су у HD технологији, a који се емитују у резолуцији 1080i. Посебно место заузимају преноси са светских, европских и регионалних такмичења на којима учествују наши клубови и репрезентације.

Програмска шема је доступна на телетексту РТС-а, а преноси у HD технологији обележени су жутом бојом. Овај програм могу да прате сви који поседују адекватну DVB-T2 опрему за пријем дигиталног сигнала, као и корисници услуга кабловских и IPTV оператера широм Србије.

5.1 звук на HD програму РТС-а је у експерименталној фази. По многим проценама, једино што је недостајало HD-у да би утисак праћења дигиталне телевизије био потпун јесте управо 5.1 звук. Први пут овај звучни угођај произвели смо за потребе UEFA Лиге шампиона 2010. године. У сарадњи са ЈП ЕТВ, оператером дигиталног земаљског емитовања, пронашли смо решење да уз HD видео, гледаоцима омогућимо и 5.1 звук за који је потребан "LED", "LCD" или плазма телевизор, односно ТВ пријемник који подржава DVB-T2 сигнал и долби дигитал или долби дигитал плус звук. Након тога, повратак старој телевизији, како кажу љубитељи спорта и музике, биће изузетно тежак. Гледаоци РТС HD програма биће правовремено обавештавани о распореду преноса који ће бити емитовани у технологији са 5.1 звуком.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 11. сеп 2016, 21:36) - Sale [нерегистровани]

Kada?

Da li se može očekivati uskoro RTS HD u T2 zemaljskoj mreži?

(среда, 29. јун 2016, 23:15) - Zlatko [нерегистровани]

Kada ?

Da li se može očekivati uskoro RTS HD u T2 zemaljskoj mreži?

(среда, 13. јан 2016, 19:13) - Dejan [нерегистровани]

Kada?

Da li se može očekivati uskoro RTS HD u T2 zemaljskoj mreži?