Матић: Шумадија и Поморавље, Источна Србија и Златиборски крај покривени дигиталним сигналом

Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић званично је пустила у рад мрежу за дигитално емитовање на планини Овчар код Чачка и том приликом истакла да је од данас искључиво дигиталним сигналом покривена Шумадија и Поморавље, Источна Србија и Златиборски крај, јер су емисионе станице у алотментима Рудник-Црни врх, Тупижница, Торник-Овчар и Дели Јован укључене у финалну дигиталну мрежу.

У западној Србији на врху планине Овчар на висини од 985 метара налази се телевизијска антена и предајник, који је срушен током НАТО бомбардовања СРЈ, а на истом месту изграђена је потпуно нова емисиона станица.

"Овчар" је прва обновљена емисиона станица после НАТО бомбардовања. Подигнут је нови стуб, висине 120 метара, а уз велике антенске системе од 12 спратова окренутих на четири стране света, модернизована је и целокупна опрема за емитовање радио и телевизијског програма.

У дигиталној мрежи од 208 емисионих станица, ово је једна од најкоплекснијих емисионих станица која садржи три предајника, по један за сваки мултиплекс и као и један резервни предајник. Техничка сала поседује опрему која омогућава непрекидно напајање електричном енергијом и самим тим и максималну енергетску поузданост.

Поред програма са националном покривеношћу емитоваће се: 12 локалних и регионалних ТВ станица у зони расподеле Дели Јован, 7 локалних и регионалних ТВ станица у зони расподеле Рудник - Црни врх Јагодина, 13 у зони расподеле Торник-Овчар и 8 у зони расподеле Тупижница.

„Ово је претпоследњи дигитални предајник на коме је укључен дигитални сигнал. Крај процеса преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског сигнала означиће укључење дигиталног предајника у алотменту Бесна кобила, Јастребац, Копаоник, Цер-Маљен којим ће бити дигитализован југ Србије чиме ће процес дигитализације бити окончан.", рекла је државна секретарка.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 02. јун 2015, 15:24) - anonymous [нерегистровани]

TV programi

Kada su puštali digitalnu na Avali, ministar je obećao nekih 22 TV programa.
Do tog dana Avala je emitovala 14 digitalnih TV programa, a tog dana su ukinuli 3 ( RTS HD, RTS digital i RTV ). Do dan danas Avala emituje samo 11 digitalnih TV programa.
Hoće li RATEL i to da proveri ? Hoće li neko da odgovara ? Hoće li neko da se izvini zbog zamajavanja naroda ?

(уторак, 02. јун 2015, 10:56) - anonymous [нерегистровани]

Pripremali se sto godina a onda cvrc !

Za prijem digitalne potrebna vam je idealan signal sa antene. Ako niste imali odlican prijem analogne na UHF-u. ako ste imali malo snega i to vam nije mnogo smetalo, od digitalne nema nista ! Ne verujte reklamama na tv.u odnose se samo na Banjicu sa koje ima tri kilometra do Avale !

(уторак, 02. јун 2015, 08:36) - Igor Negotin [нерегистровани]

Broj kanala...

Sve je to ok samo od najavljenih 12 sa Deli Jovana idu samo 3 lokalna kanala. I ostaje večno pitanje zašto ste nam svima uskratili RTS HD i Digital? Jedino je to bilo vredno gledanja...

(понедељак, 01. јун 2015, 15:50) - anonymous [нерегистровани]

SET -TOP-BOX

Bez SET-TOP-BOX-a nema signala preko antene 1000%,svi misle da treba samo da okrenu antenu i sve radi.... :)

(понедељак, 01. јун 2015, 14:19) - slobodan [нерегистровани]

nema signala

aman bre ljudi,toliko ste najavljivali digitalizaciju i evo od danas kod nas u Jagodini uopste nemamo nikakav signal,i sta vam je trebalo to....i ko ce da se obrati narodu...mozda ministarka...???