Апарате за неонатални скрининг до краја јула имаће сва породилишта

Породилишту Клиничко- болничког центра ''Др Драгиша Мишовић'' уручен је апарат за рано откривање проблема са слухом код новорођенчади. То је тридесет девети апарат који је поклоњен породилиштима у Србији у оквиру акције Блиц фондације ''Срце за децу'' уз подршку РТС-а и успешну реализацију Телетона. Апарате ће добити свих 56 породилишта у земљи.

У Србији се сваке године роди 65.000 деце, а више од 300 беба има урођено оштећење слуха. Без апарата за отоакустичку емисију није могуће на време открити да дете има проблем са слухом. Ако се евентуално оштећење слуха код детета не открије у првим месецима живота и ако рехебилитација не почне већ од шестог месеца, то дете неће моћи правилно да развије говор и интелект.

Циљ акције "Срце за децу" је да се за свих 56 породилишта у Србији обезбеде апарати за проверу слуха код беба и да неонатални скрининг буде обавезан.

Начелнику неонатологије КБЦ "Др Драгиша Мишовић", др Слободану Костићу, овај апарат је данас уручио Диего Велини, менаджер за развој пословања и корпоративне послове у компанији ФЦА Србија а догађају су присуствовали и Душка Вучинић, руководилац корпоративних комуникација РТС- а и Велимир Перовић, уредник акције „Срце за децу" Блиц фондације.

Др Слободан Костић, начелник неонатологије КБЦ "Др Драгиша Мишовић": „Ми о овоме маштамо последњих петнаест година и коначно смо дочекали да и наша клиника добије један овакав апарат. Ова клиника има негде око 2.200 порођаја и очекујемо да ћемо макар троје на хиљаду деце, односно шесторо деце годишње ћемо овим апаратом успети да спасемо. Скрининг методом већ у другом дану од рођења можемо препознати евентуално оштећење слуха код новорођенчета, те правовремено реаговати како би та деца имала правилан развој и срећно детињство. Захваљујемо се свима који су подржали ову хуманитарну акцију."

Диего Велини, менаџер за развој пословања и корпоративне послове у компанији ФЦА Србија: "Задовољни смо што ће наша донација специјалног апарата за скрининг слуха код новорођенчади породилишту КБЦ "Др Драгиша Мишовић" моћи да помогне родитељима, да од сада рачунају да ће у овој установи моћи да изврше проверу слуха својих беба. Хуманитарна акција „Срце за децу", само је једна у низу којој се одазвала наша компанија. И убудуће ћемо бити увек ту да помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија."

Велимир Перовић, уредник националне хуманитарне акције „Срце за децу" Блиц фондације : „По ко зна који пут се показало да је Србија земља хуманих људи који су препознали значај и ове акције и помогли нам да решимо један велики недостатак у здравству који се тиче здравља деце. Наша жеља је да апарати за неонатални скрининг слуха доносе само радосне вести и да мајке са бебама спокојне напуштају породилишта."

Душка Вучинић, руководилац корпоративних комуникација РТС: „Прва реченица када смо започели сарадњу са „Блиц фондацијом" на овој хуманитарној акцији била је: „Успећемо" јер сам у то била сигурна због изузетних резултата које је РТС остваривао током наших претходних хуманитарних и сличних друштвено- одговорних акција. Увек када се ради о племенитим иницијативама, за опште друштвено добро- подршка не може изостати. И успели смо- и у овој нашој заједничкој медијској кампањи, где је фокус био на превентиви а успели смо и у националној хуманитарној акцији, прикупљена су средстава за куповину апарата за неонатални скрининг слуха за сва породилишта Србије. Радост је још већа јер смо сви заједно поново доказали да смо, као појединци и као друштво, спремни да мислимо и бринемо и о другима, а не само о сопственом и животу ближњих."

„Блиц фондација" је националну хуманитарну акцију „Срце за децу" посвећену набавци апарата за неонатални скрининг започела у марту ове године. Захваљујући заједничком труду свих који су у реализацију акције укључени- бројним донаторима као и вишемесечној медијској подршци РТС-а (који је девети Телетон посветио овој акцији), већ у августу ћемо моћи да констатујемо да сва породилишта у Србији, укупно 56 институција овог типа- имају апарате за неонатални скрининг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво