Телетон за децу

Грађани Србије упутили су 35.000 СМС порука и око 4.300 позива у акцији Телетон на РТС-у. Средства прикупљена у контакт шоу-програму намењена су опремању дневних боравака за децу са сметњама у развоју широм Србије.

У акцији Телетон који је Радио-телевизија Србија организовала заједно са Рајфајзен банком и Народном канцеларијом председника Републике примљено је 35.000 порука грађана и 4.300 позива.

Средства која су прикупљена у контакт шоу-програму, намењена су опремању дневних боравака за децу са сметњама у развоју широм Србије.

У Телетону су учествовали Даница Максимовић, Слобода Мићаловић, Лазар Ристовски, Бранко Милићевић- Бранко Коцкица, Марија Шерифовић, Сека Сабљић, Јован Мемедовић, Танасије Узуновић, Жељко Ребрача, Расим Љајић, Зоран Кесић, Богдан Обрадовић, Љиљана Стјепановић, Бранко Станковић, Марко Аврамовић, Слободан Соро, Владимир Јелић, Душица Спасић, Наташа Нинковић, Рада Ђурић, Слађана Томашевић, Тања Петерник, Зоран Станојевић, Оливера Јовићевић и многи други.

Поред водитељског трија Дејана Пантелића, Маје Николић и Марије Килибарде, уз помоћ водитеља радијског "Буђења" Драгана Илића и Горице Нешовић, у програму су учествовали Момчило Бајагић Бајага, Кики Лесандрић и Мари Мари.

Филолошки факултет донирао је 150.000 динара.

Сарадња са Министарством рада

У акцију Телетон укључило се и Министарство за рад и социјалну политику. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, помоћник министра за рад и социјалну политику Владимир Пешић рекао је да за потребе деце са сметњама у развоју то Министраство одваја средства, али да то није довољно. 

Као приоритете, Пешић је навео опремање дневних боравака за децу. Недостају возила, намештај, храна...

Према његовим речима, акција Телетон је веома значајна, не само у смислу прикупљања новчане помоћи него и због тога што ће подићи свест грађана, да се што више људи укључи како би дневни боравци могли да функционишу без проблема.

Пошто се често дешава да локалне заједнице немају новца за финансирање дневних боравака за децу са сметњама у развоју, Пешић је подсетио да се може аплицирати на конкурс Министарства за рад и социјалну политику, који се расписује сваке године.

Захваљујући дневним боравцима у којима упознају нове другове, стичу разне вештине и знања, деца са сметњама у развоју нису усамљена и њихов живот добија нови смисао.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 19. јан 2011, 15:10) - Milena [нерегистровани]

Molimo Vas za pomoc, Milena Mirkovic

Ja se zovem Mirkovic Milena zivim sa sestricinom o kojoj se staram od njene 3
god . Devojcica ima 17god. pohadja srednju skolu , dete je bez roditelja.
Majka je napustila a oca nije zapamtila. Devojcica je imala veoma tesko i
tuzno detinjstvo Izbegle smo iz Sarajeva 1994 godine u Srbiju.Zivimo kao
postanari nemamo pokretnu i nepokretnu imovinu sa socijanim primanjima od 70 evra ne mozemo da platimo stan niti da
izdvojimo za osnovne ljudske potrebe. Ako vise ne budemo mogle da placamo
stanarinu zavrsicemo na ulici. Ja imam 55 godina imam diskopatiju kicme i
bolesne bubrege. Zivimo u vrlo teskim uslovima , bez stalnog krova nad glavom , kao postanari zivimo od kuce do kuce u zavisnosti od stanarine za koju mogu da izdvojim onoliko koliko i kada dobijam od socijalne pomoci. .
Situacija toliko teska da ja vise nemam odakle da finansiram skolovanje deteta niti da mu obezbedim hranu i odecu. Obracala sam se svim mogucim institucijama da mi pomognu kako bih prehranila i skolovala dete .Molim da izacete na teren da snimite nasu situciju , jer je takava da ovo vise nije zivot kakvim bi covek trebvao da zivi.
Adresa: Dobropoljska 1
15000 Sabac
Br. tel. 0656665240

(понедељак, 13. дец 2010, 02:28) - pedja [нерегистровани]

SVAKA CAST!!!

jos jednom sve cestitke rts-u na ovakvim emisijama. kada bi se malo i druge tv stanice ugledale na vas. vi ste veliki ponos srbije,i ponosan sam na vas... ps. studio vam je extra,takodje i kvalitet slike,pogotovo na RTS-HD programu! SVAKA CAST jos jednom....

(недеља, 12. дец 2010, 23:36) - anonymous [нерегистровани]

Humanost

svaka cast za humanost.puno mi je srce kada vidim koliko humanih ljudi ima.jako je lep osecaj kad nekom pomognes.pomozimo nasoj deci!zelim im od sveg srca da budu dobro i da ostvare svoje snove.