Наставак акције "Телетон" у Врању

Акција "Телетон", чији је циљ прикупљање новца за опремање одељења неонатологије и педијатрије у осам здравствених центара у Србији, наставља се и у Врању, где су неопходни апарати за дијагностику и инкубатори.

Радио-телавизија Србије, Народна канцеларија председника Републике и Рајфајзен банка покренули су добротворну акцију "Телетон". Циљ је прикупљање новца за опремање одељења неонатологије и педијатрије у осам здравствених центара у Србији.

Здравственом центру у Врању најпотребнији су апарати за дијагностику и инкубатори.

Седам превремено рођених беба и Одељење неонатологије нема довољно инкубатора.

Због тога две девојчице породице Станковић из Врања деле инкубатор, а заједно су и, такође близанци, брат и сестра Фазлију из Биљаче код Бујановца.

"Известан број беба није у стању да успостави спонтано животне функције,тако да смо на друго место ставили потребу за столовима за реанимацију. Радило би се о два стола: један за породилиште, а други код сале за царске резове", каже за РТС др Ивана Јефтић.

Годишње се у врањском породилишту роди око две хиљаде беба. Сада их је 33, а већини није потребна терапија.

"Углавном је све у реду, осим рецимо купатила која треба да се среде. Ипак је реч о породиљама", каже једна мама из врањског породилишта.

За бебе рођене пре времена потребан је и неонатални апарат који убрзава сазревање плода, а за породилиште нови столови за порођаје и апарат за праћење контракција и феталног рада срца.

број коментара 0 Пошаљи коментар