"Телетон" добродошао у Пирот

Породилиште и дечје одељење Пиротске болнице учествују у акцији "Телетон", коју организују наша кућа, Народна канцеларија и Рајфајзен банка. Породилишту су неопходни инкубатори са фотолампама.

Здравственом центру у Пироту неопходни су медицински апарати, али и пратећа опрема.

Породилиште Здравственог центра у Пироту ради са опремом која је купљена 1980. године када је изграђена болница. Од тада је неколико пута набављана, а сада је већ дотрајала и ван функције.

"Дешава се да нам недостају инкубатори. Имамо два инкубатора која су добра, све остало је старо. Некад и две бебе стављамо у инкубатор", каже педијатријска сестра Светлана Ђорђевић.  

Породилишту недостају постељина, пелене, санитетски материјал. Ипак, породиље се не жале много на услове.

Акција "Телетона" добродошла је Пироту, јер тај крај има најнижи наталитет у Србији.

Директoр Здравственог центра Пирот др Радован Илић каже да је један од значајнијих проблема у Србији и у пиротском крају смањење стопе наталитета, што води у депопулацију грађана Србије.

"Карактеристично за пиротски крај је да је овај тренд који уназад неколико година има овакву стопу довео је до тога да на годишњем нивоу у пиротском породилишту има око 700 порођаја (за пиротски управни округ). Ова акција коју води РТС тако добија на свом значају", каже др Илић.

Породилишту су неопходни инкубатори са фотолампама за фототерапију, ЕКГ апарат на дечијем одељењу, дефибрилатор, спирометар, апарат за одређивање гасних анализа у крви. 

број коментара 0 Пошаљи коментар