Историја „Песме Евровизије“ – шести део

Србија – једини дебитант који је победио на „Песми Евровизије“

На евровизијску сцену су од 1956. године ступили певачи из 52 земље, а победу на „Евросонгу“ је забележило 27 земаља. Међутим, само је једна држава успела да буде на врху Европе захваљујући свом дебитантском наступу – Србија.

Пандемија коронавируса навела је организаторе „Песме Евровизије“ да откажу овогодишње издање у Ротердаму, што се догодило први пут од почетка одржавања такмичења 1956. године.

Тим поводом подсећамо се најзанимљивијих тренутака у историји „Евросонга“. 

Главни град Финске Хелсинки био је домаћин 52. „Песме Евровизије“ захваљујући победи маскираног хеви метал бенда „Лорди“ у Атини 2006. године. Исте године, Црна Гора је прогласила независност и две државе које су чиниле државну заједницу спремале су се за први самостални наступ на „Евросонгу“.

РТС је свог представника одабрао на фестивалу „Беовизија“ на којем се први пут директно бирао представник Србије на „Песми Евровизије“. На такмичењу одржаном 7. и 8. марта победила је песма Молитва у извођењу Марије Шерифовић.

Српска Молитва отишла је у Хелсинки на, до тада, највећу „Песму Евровизије“ – учествовале су 42 земље, а представница Србије је морала да наступи и у полуфиналу.

Гужва у полуфиналу

Због великог броја земаља, у полуфиналу у Хелсинкију наступило је 28 такмичара, а само је најбољих десет могло да обезбеди учешће у финалу у којем су их чекали такмичари из 10 земаља који су се нашли у финалу због прошлогодишњих резултата и певачи из Велике Британије, Немачке, Француске и Шпаније, односно Велике четворке. 

Полуфинално вече у Хелсинкију је због броја такмичара највећи евровизијски догађај до сад. Највећи број извођача у финалу је забележен у Бечу 2015, када је због гостујућег наступа Аустралије у завршници такмичења наступило 27 земаља.

У полуфиналу је наступао и ди-џеј Бобо који је представљао Швајцарску и према европским кладионицама био највећи фаворит за победу. Међутим, испоставило се да и кладионице греше – Швајцарска се није пласирала у финале, већ је заузела 20. место у полуфиналу.

Од бивших југословенских република у финале су се пласирале Македонија и Словенија, а директно учешће у финалу обезбедила је Босна и Херцеговина, захваљујући групи „Хари Мата Хари“ која је била трећа у Атини 2006. године.

Велико финале

Марија Шерифовић је у финалу наступила под редним бројем 17, а са њом на бини биле су и чланице групе „Бјути квинс“ Ивана Селаков, Ана Миленковић, Сања Богосављевић, Сузана Динић и Ксенија Милошевић.

После Марије наступила је представница Украјине Верка Сердучка која се све више истицала као фаворит, а за једног од фаворита важила је и група "The Ark" која је са песмом The Worrying Kind представљала Шведску.

Међутим, како је гласање одмицало, на врху табеле су се издвојиле Србија и Украјина, а при крају гласања већ се назирало ко ће да победи.

Молитва је 12 поена добила од Аустрије, Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Чешке, Финске и Швајцарске.

Последња је гласала Мађарска и након додељених 12 поена Марији, коментатор преноса Душка Вучинић је изговорила реченицу којој су се сви гледаоци крај малих екрана у Србији надали –„Ми смо победили“.

Марија је тријумфовала у финалу „Песме Евровизије“ 2007. са 268 поена, а још убедљивију победу је постигла у полуфиналу у којем је освојила 298 поена.

Повратак у Србију и победничка турнеја по Европи

Сутрадан, Марија се вратила у Београд где ју је, попут најуспешнијих спортиста, испред Старог двора дочекало око 30.000 људи. Када се на чувеном балкону појавила евровизијска победница публика ју је одушевљено поздравила, а поводом победе на „Евросонгу“ уприличен је и ватромет са крова Дома синдиката. 

Први пут је предвиђено да победник „Евровизије“ буде награђен промотивном турнејом по Европи. У оквиру турнеје која је трајала од 16. до 21. маја, Марија је наступила у Данској, Шпанији, Шведској, Холандији, Грчкој и Немачкој.

Марија Шерифовић ће бити један од пет евровизијских победника који ће наступити у посебном евровизијском програму Eurovision: Europe Shine A Light који је организован због отказивања овогодишње „Песме Евровизије“.

Програм ће сутра бити емитован из Холандије, а преносиће га више од 40 земаља широм Европе и света. Пренос можете пратити на Првом програму РТС-а од 21 сат.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(петак, 15. мај 2020, 18:54) - anonymous [нерегистровани]

@@@Do danas

Vi verovatno imate nesto protiv Marije ili Vam se ona licno ne dopada iz nekog razloga, na sta imate pravo, ali reci za Mariju Serifovic da je losa pevacica moze da kaze samo neko ko ili nikad nije slusao nijednu njenu interpretaciju ili neko ko je namerno neobjektivan. Ja sam bio na jednom njenom koncertu i tvrdim da ima izuzetne vokalne sposobnosti, to je cinjenica, a to sto se nekim ljudima ona kao licnost ne dopada ili im se ne dopada to sto je Srpkinja, sto je Srbija pobedila na Eurosongu ili nesto sasvim cetvrto, to je druga tema.

(петак, 15. мај 2020, 18:48) - Vidan Stankovic [нерегистровани]

Komentar

Nadam se da ce Srbija uskoro ponovo da pobedi na evroviziji.

(петак, 15. мај 2020, 16:39) - Душан [нерегистровани]

12 поена

Осим наведених земаља од којих је Србија добила 12 поена, те 2007. године Србија је добила 12 поена и од земље домаћина, Финске.

(петак, 15. мај 2020, 15:40) - anonymous [нерегистровани]

Presvetla gluposti...

Verovatno ti bolje pevas jado...

(петак, 15. мај 2020, 14:56) - anonymous [нерегистровани]

@@Do danas...

Njeno pevanje je samo za kupatilo i ako uopste moze da se govori o "Pevanju".

(петак, 15. мај 2020, 14:29) - anonymous [нерегистровани]

@Do danas

Nisi ukapirao zato sto spadas u 0,01% ljudi koji misle da je Molitva losa pesma i da je Marija losa pevacica.

(петак, 15. мај 2020, 14:05) - anonymous [нерегистровани]

Toga više nema

Znamo kako i na koji način je pobedila, pristrasno glasanje publike istočnih zemalja Evrope je presudilo, tada se struka nije ni za šta pitala, a ni danas nije bolje, korupcija je i ovde prisutna.

Ova pobeda je bila razlog zašto je ukinuto 100% - tno glasanje publike.

Takvih pobeda više nema, a i ako bude neće se zadugo desiti.

(петак, 15. мај 2020, 13:45) - anonymous [нерегистровани]

Pesma i pevanje su odlicni

To ne kazem samo ja. Retko ko misli kao ti.

(петак, 15. мај 2020, 11:37) - anonymous [нерегистровани]

Do Dan danas...

Nisam ukapirao, kao je ona mogla da pobedi sa takvo losem pevanju i pesme , jos uvek sam zbunjen…….