Deca i pravosuđe

Rezultati istraživanja „Pravosuđe po meri deteta iz ugla dece i mladih“, koje je sproveo Centar za prava deteta (CPD) ukazuju na to da deca i mladi iz opšte populacije nisu informisani o pravima koja imaju u slučaju da dođu u kontakt sa pravosudnim sistemom.

Koja su njihova prava u postupku razvoda, izdržavanja, slučaju nasilja u porodici, izvršenju nekog krivičnog dela ili prekršaja, kako da prepoznaju da su diskriminisana pred zakonom, kako službena lica treba da se ophode prema deci - o ovome skoro polovina ispitane dece ne zna ništa. Koliko i mi odrasli o tome znamo, pričamo u prvom satu emisije, prenoseći šta su o tome rekla deca, profesori prava i članovi sudstva.
U nastavku više muzičkih tema; slušamo pesme i muzičare kojima je rođendan, kao i one sa albuma objavljenih na današnji datum. Nakon toga, pola sata muzike iz Srbije i regiona, a zavirićemo i na svetske top liste da skrenemo pažnju na nove hitove. Pričamo o nastanku pesama, ali i o gužvama u saobraćaju i drugim informacijama za organizovanje ili ulepšavanje dana.

Emisiju vodi Kruna.

Obrati pažnju!  	Obrati pažnju!

Autor:
Beograd 202

Znate li za jednu od omiljenih mačijih igara? To je vijanje crvene tačkice lasera kao da je ukleti neprijatelj, a mačka rešena da spasi svet od zle Crvene tačke. Naši problemi su, nekada, tek toliko stvarni. Tačnije, često se bavimo brigama iz pogrešnog ugla. Mi predstavljamo važne izazove i put do njihovog razrešenja – obrati pažnju! [ detaljnije ]