Širom zatvorenih očiju – Gde je sad moj Beograd 80ih: Poetika Dušana Varićaka

Beograd je grad koji je već stigao da postane deo urbane mitologije sa kojom živi i kojoj se stalno vraća.

Dekada osamdesetih posebno je upečatljiva za istoriju tadašnje jugoslovenske prestonice jer se upravo za vreme nje dešava zenit rokenrol potkulture, bratstva i jedinstva, Opatije i andergraund pabova, boemije i filmova sa Lepom Brenom.

Ove noći na talasima Dvestadvojke kroz taj Beograd vodi nas pisac i pesnik Dušan Varićak. Svako ko je došao u dodir sa knjigama ovog autora (poput: „Prokletstva Bukovskog” ili „Kratkih priča o ljubavi i smrti”) shvatio je zašto Varićaka smatraju jednim od poslednjih preživelih boema iz čuvenog „Beogradskog trougla”.

U dvočasovnom druženju sa ovim umetnikom pokušaćemo da saznamo koliko je mitološkog u sećanjima na Beograd a koliko je sve zaista tako bilo. Čućete kako je izgledala jedna druga zemlja u vremenima koja nisu tako daleko a opet se nekad čini kao da su udaljena vekovima. Budući da je priča o osamdesetim godinama prošlog veka mnogo šira od priče o Beogradu pozivamo vas da se zajedno sa nama setite tih vremena. Kako je izgledao vaš život, vaš grad i šta je tada spadalo pod onaj termin „opšta kultura”?

Slušaoci će takođe imati prilike da čuju odlomke iz Varićakovih pesama i priča.

Voditelj: Miodrag Stošić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво