Vizija

Čurug – 20 godina najveće arheološke ekspedicije u Vojvodini

Izložba „Čurug na udaru imperija - 20 godina arheološke ekspedicije” autora Stanka Trifunovića, muzejskog savetnika-arheologa, u Muzeju Vojvodine, predstavlja rezultate najvećeg arheološkog istraživanja u Vojvodini u poslednjih pola veka.

Istraživanje je lokalitet Stari vinogradi u Čurugu, koji je bio gotovo nepoznat, pozicioniralo u značajan pojam u bogatoj srpskoj arheologiji. Osnovna ideja autora izložbe Stanka Trifunovića je da posetiocu što vernije dočara svakodnevni život minulih epoha, od mlađeg gvozdenog doba do kraja turske vlasti - od dečje kolevke, preko zanata i ratovanja, do odnosa prema mrtvima i religije.

Arheolozi su dugogodišnjim sistematskim iskopavanjem otkrili i prepoznali tragove burnih događaja koji su oblikovali budućnost ovog dela Evrope, kaže pored ostalog za „Viziju” Stanko Trifunović.

Dok Slađana Velendečić, kustos i šefica Odeljenja za pedagoški rad Muzeja Vojvodine, objašnjava da je izložba realizovana savremnim tehničkim sredstvima, novim tehnologijama u formi kompjuterske animacije i proširene stvarnosti, što joj daje poseban kvalitet.

Autorka prologa je Lana Nikolić.
Emisiju uređuje i vodi mr Ljubica Krminac.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vizija Vizija

Autor:
Beograd 202

Socio-kulturološki magazin, koji prati savremene društvene fenomene. Emisiju uređuju mr Ljubica Krminac (kultura) i Aleksandra Glovacki (umetnost). [ detaljnije ]