Читај ми!

Iz sveta informacionih tehnologija

Povodom vesti da je u Novom Sadu i Somboru uhapšeno 35 osoba zbog sumnje da su varali građane na društvenoj mreži Fejsbuk i da su izvršena višestruka krivična dela na štetu više hiljada osoba tako što su kreirane različite profilne stranice na kojima su nuđene pogodnosti kao što su zaposlenje u inostranstvu, poklon vaučeri za boravak u hotelima itd., u današnjoj emisiji razgovaramo sa Vladimirom Vujićem, načelnikom Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala.

 

Kako se ovo desilo, na šta treba da obratimo pažnju da ne bismo postali žrtva prevare? Kako funkcioniše phishing internet stranica, gde su okrivljeni tražili da oštećeni unesu važeće korisničke podatke u vidu korisničkog imena i lozinke za pristup svojim nalozima na društvenim mrežama, nakon čega bi okrivljeni momentalno sami pristupali tim nalozima i protivpravno ih oduzimali od oštećenih radi daljeg vršenja krivičnih dela? Šta možemo da uradimo i kako da se zaštitimo?

U drugom delu emisije, sa Tanjom Jakobi, izvršnom direktorkom Centra za istraživanje javnih politika, sumiramo rezultate istraživanja „Fairwork" 2022 i razgovaramo o tome u kojoj meri uslovi rada ispunjavaju pet Fairwork principa koji se odnose na dostojanstvenu zaradu, uslove rada, ugovore o radu, upravljanje i zastupanje. Platformski rad predstavlja izvor prihoda i brojnih mogućnosti za milione ljudi širom sveta. Međutim, većina platformskih radnika nije institucionalno zašticćena postojećim zakonima o zapošljavanju ili kolektivnim ugovorima, što znači da se suočavaju sa niskim platama, nesigurnošću, te lošim i opasnim uslovima rada.

Urednica i voditeljka emisije: Tamara Vučenović

 

Дигиталне иконе Дигиталне иконе

Autor:
Тамара Вученовић

Емисија Дигиталне иконе покренута je 2002. године, а емитује се сваког уторка на таласима Радио Београда 2 од 9 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво