Čitaj mi!

Srpska srednjovekovna vladarska i vlasteoska odeća

Gost je istoričar umetnosti dr Bojan Popović, kustos-savetnik Galerije fresaka Narodnog muzeja

„Staro srpsko slikarstvo najveći je i najznačajniji izvor za proučavanje kostima u zemljama vizantijskog kulturnog kruga, uzimajući u obzir njegovu sačuvanost. Svetozar Radojčić upozorio je da pojave u kostimu i insignijama treba sagledavati i pojedinačno, jer analogije nisu uvek uspešne i dovoljne. - Tih godina mislio sam o srednjovekovnom portretu opterećen učenostima Ernsta Persija Šrama, Andrije Alfeldija i Nikole Okunjeva... U srpskoj srednjovekovnoj umetnosti očuvano je sedam stotina i osamdeset prikaza savremenika. Pojedinačnih portreta sačuvano je tri stotine i osamdeset figura. U lozama Nemanjića prikazano je osamdeset, dok je na grupnim kompozicijama trista dvadeset osoba. Na ktitorskim kompozicijama je podcrtana portretna, individualna i lična dimenzija osobe, dok je na kompozicijama slika dvora i crkve, srednjovekovnog ambijenta, tačnog stepenovanja prikazanih ličnosti." (Iz monografije Bojana Popovića „Srpska srednjovekovna vladarska i vlasteoska odeća")

Gost ovonedeljne Riznice je istoričar umetnosti dr Bojan Popović, autor obimne monografije „Srpska srednjovekovna vladarska i vlasteoska odeća". Izdavač je Muzej srpske pravoslavne crkve (2020) i na 547 strane, u bogato ilustrovanom izdanju fotografijama, crtežima i digitalnim rekonstrukcijama freskoslikarstva prikazana je istorija srednjovekovnog odevanja.

U današnjoj emisiji govorimo šta je odlika srednjovekovnog kostima, posebnosti srpskog odevanja, kulturnim prožimanjima sa drugim prostorima i narodima, o vladarskim odorama, odeždi vlastele, izgledu dvora, dodacima odeći, kao što su kape, štapovi, nakit, o muškom i ženskom kostimu, i do kojih promena dolazi od vremena Nemanjića, preko Moravske Srbije Lazarevića, do Brankovića.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]