Читај ми!

Dom Porodice Pavlović-140 godina

Gost Riznice arhitekta Đorđe Pavlović, potomak i vlasnik kuće u Gospodar Jevremovoj 39 u centru Beograda

Dom porodice Pavlović, živi spomenik kulture Beograda iz 1882. godine nalazi se u centru Beograda, na Dorćolu, u Gospodar Jevremovoj 39. Obnovljena arhitektonsko-ambijentalna spomenička celina od posebnog značaja za istoriju, nauku, umetnost i hortikulturu obuhvata: porodičnu kuću u neorenesansnom stilu, višenamenski Kulturni centar-Dom porodice Pavlović, u suterenu i prizemlju, osnovan 2005. poseduje značajnu arhivu istorijskih dokumenata, a stalnom izložbom prikazuje porodičnu zbirku umetničkih i etnografskih predmeta kao i najznačajnije članove porodice kroz njihova dela i priznanja, i sprovodi raznovrsne programe.

U okviru celine je i bašta, jedna od malobrojnih izvorno sačuvanih i najuređenijih zelenih oaza dunavske padine, vrt proglašen za najlepši na Starom Gradu, upotpunjen autentičnom brvnarom, fontanom sa skulpturom i brojnim artefaktima koji svedoče neobično, višeslojno, multikulturalno bogatstvo Zereka-gornjeg Dorćola.

Od druge polovine 19. veka, pa do danas, Dom okuplja sve Pavloviće u zemlji i rasejanju. Neprekinuta priča o šest generacija pravnika, diplomata, prevodilaca, umetnika,  konzervatora, istoričara, darodavaca...

To je mesto susretanja prijatelja-profesora Velike škole-Liceja, kasnije i Beogradskog Univerziteta, prve visokoškolovane generacije naših predaka-građanske inteligencije, blagodejanaca-državnih stipendista, većinom obrazovanih na evropskim univerzitetima, koji uspostavljaju temelje kako društvenog života, tako i mnogih institucija i raznolikih strukovnih udruženja (LADA).

Takva intelektualna elita odgovorno uspostavlja međunarodne kulturne i naučne veze, iz kojih potom proističu zvanični diplomatski odnosi Srbije, na ovom mestu posebno sa Francuskom i Rumunijom. Tu su se odvijali sastanci rotarijanaca, aktivnosti srpskog i međunardnog Crvenog krsta, kao i međunarodni skupovi konzervatora i muzealaca, koji su, potom, prerasli u IKOMOS pri UNESKO-u. Pavlovići su osnivači Udruženja potomaka znamenitih srpskih diplomatskih porodica.

Gost ovonedeljne Riznice je arhitekta Đorđe Pavlović, potomak i vlasnik velelepne kuće u Beogradu, Gospodar Jovanovoj 39, na Dorćolu, sada Kulturnom centru-Domu porodice Pavlović.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво