Čitaj mi!

Gotlib Mufat: Svite za čembalo

Čembalistkinja Mici Mejerson

Na naslovnoj stranici zbirke kompozicija za čembalo Gotliba Mufata štampan je crtež mlade dame, krunisane lovorovim vencem, koja sedi za čembalom. Imajući u vidu da mu je najpoznatija učenica, kao devojčica, bila Marija Terezija, lako je pretpostaviti da se radi o diskretnoj posveti austrijskoj kraljici. Mada stavovi njegovih svita nose uobičajene nazive igara, poput kurante, sarabande, rigodona ili menueta, u svom muzičkom sadržaju oni retko kad, izuzev u tempu, slede karakterističan karakter ovih plesova.

Kao da je autor ovde pokušao da napravi neku vrstu muzičke zagonetke, nižući maštovito koncipirane stavove koji međusobno kontrastiraju, a naslovljeni su poznatim imenima. Imajući u vidu osobu kojoj je zbirka najverovatnije posvećena, nije iznenađenje da se Mufat opredelio za tajnovitost.

U današnjem Autogramu, ovu Mufatovu zbirku predstavićemo uz dve od šest svita za čembalo koje su u njoj objavljene. Slušaćete ih u interpretaciji čembalistkinje koja je prva ostvarila njihov snimak, Mici Mejerson.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
Autogram Autogram

Autor:
Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Radoš Mitrović

U Autogramu predstavljamo značajna dela koja najpotpunije reflektuju domete i umetničku ličnost nekog autora u pojedinim segmentima njegovog opusa. [ detaljnije ]