Читај ми!

Mir na zemlji

Najveći švajcarski kompozitor iz prošlog veka Frank Marten 1945. godine dobio je porudžbinu za oratorijum koji će biti izveden na Dan pobede. Delo nosi naslov „In terra pax" i ispuniće večerašnju emisiju Visine od 19.03.

Uprkos velikoj produktivnosti, Marten će svoje prvo karakteristično delo komponovati posle 50. godine - biće to oratorijum „Začarano vino" - ali će Marten steći priznanja i kao direktor Modernog zavoda za muziku, predsednik Švajcarskog udruženja muzičara, te profesor kompozicije na Visokoj školi za muziku u Kelnu. Značajnu porudžbinu je dobio od Radio-Ženeve da komponuje oratorijum koji će se izvesti na Dan pobede 1945. I to je upravo kompozicija koju ćemo slušati u večerašnjoj emisiji. Delo nosi naslov „In terra pax", tj. „Mir na zemlji".
Marten do tada nije obrađivao religiozne tekstove, osim dva pokušaja liturgijske muzike iz 20-ih godina koji nisu objavljeni. Porudžbinu od Radio-Ženeve shvatio je kao najuzbudljiviji zadatak: smatrao je da samo biblijske reči odgovaraju toj uzvišenoj prilici.

Urednica je Gorica Pilipović

 

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара